οκλαχόμα-εγκρίθηκε-ο-νόμος-που-απαγορ-486089
ΚΟΣΜΟΣ | 26.05.2022 | 09:43

Οκλαχόμα: Εγκρίθηκε ο νόμος που απαγορεύει την άμβλωση

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα υπέγραψε την Τετάρτη το νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη, καθιστώντας την Οκλαχόμα την πολιτεία με την αυστηρότερη πλέον νομοθεσία στις ΗΠΑ σχετικά με την άμβλωση.

«Είχα υποσχεθεί στους κατοίκους της Οκλαχόμας ότι ως κυβερνήτης, θα υπέγραφα κάθε νόμο υπέρ της ζωής που θα μου παρουσιαζόταν, και είμαι υπερήφανος που τήρησα αυτή την υπόσχεσή μου σήμερα», ανέφερε ο κυβερνήτης, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Στιτ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την άμβλωση.

«Στην Οκλαχόμα, θα υπερασπιζόμαστε πάντα τη ζωή», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την ορολογία των αμερικανών πολέμιων των αμβλώσεων.

Με έμπνευση νόμο που υιοθετήθηκε στο Τέξας τον Σεπτέμβριο, το κείμενο που τέθηκε πλέον σε ισχύ στην πολιτεία ανοίγει τον δρόμο ώστε απλοί πολίτες να καταγγέλλουν στις αρχές ή να υποβάλλουν μήνυση εναντίον οποιασδήποτε υποπτεύονται ότι έκανε άμβλωση ή οποιουδήποτε προσώπου ενεπλάκη σε τέτοια επέμβαση.

Πάντως ο ορισμός της άμβλωσης, κατά το κείμενο, δεν περιλαμβάνει «τη χρήση, τη συνταγογράφηση, την προμήθεια ή την πώληση των χαπιών της επόμενης ημέρας, ή κάθε είδους αντισύλληψης».

Ο νόμος ψηφίστηκε την ώρα που το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε ο ιστότοπος Politico, ετοιμάζεται να το αναιρέσει, 50 χρόνια μετά την ιστορική απόφασή του με την οποία έγιναν νόμιμες σε όλη τη χώρα οι επεμβάσεις αυτού του είδους.

Η οργάνωση Planned Parenthood, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση, έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της πολιτείας της Οκλαχόμα.

«Πρέπει να εμποδιστεί αυτή η απαγόρευση – όπως και όλες οι άλλες απαγορεύσεις που ψηφίστηκαν σε αυτή την πολιτεία τον περασμένο μήνα», εξήγησε η οργάνωση.