Κόσμος

ΟΗΕ: Καταγγέλλει αυθαίρετες κρατήσεις και εκβιάσεις μεταναστών στο Μεξικό

Περισσότεροι από 240.000 μετανάστες οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στο Μεξικό το πρώτο εξάμηνο και σε πολλές περιπτώσεις παρέμειναν σε αυτά πέραν του νομίμου ορίου, κατήγγειλε την Παρασκευή ομάδα εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, υπογραμμίζοντας περιπτώσεις «εκβιάσεων» από κρατικούς λειτουργούς.

«Διαπιστώσαμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών (…) κρατήθηκε πέρα από το όριο των 36 ωρών που προβλέπεται από το (μεξικανικό) Σύνταγμα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Γκάνα Γιουντκίβσκα, μέλος αποστολής του ΟΗΕ η οποία έκανε έρευνα για 11 ημέρες στις πολιτείες Τσιάπας (νότια), Μορέλος (κεντρικά) και Νουέβο Λεόν (βόρεια).

«Ανήλικοι, ανάμεσά τους ορισμένοι ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, οδηγήθηκαν σε κρατητήρια» παρά «τις νομικές μεταρρυθμίσεις στο Μεξικό εναντίον της κράτησης ανήλικων μεταναστών», επισήμανε.

Στα κέντρα αυτά οι μετανάστες αντιμετωπίζουν «περιορισμούς της κίνησης» καθώς κλειδωμένες μεταλλικές πόρτες χωρίζουν τους θαλάμους από τους ανοικτούς χώρους, επισήμαναν μέλη της αποστολής.

Σαράντα μετανάστες που κρατούνταν σε κέντρο στη Σιουδάδ Χουάρες (βόρεια), στα σύνορα με το Τέξας, έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο εξαιτίας πυρκαγιάς, καθώς δεν ήταν σε θέση να βγουν από τις κλειδωμένες πόρτες.

«Οι αρχές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι υπό κράτηση θα έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και σε εξόδους κινδύνου» αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, πρόσθεσαν.

Ακόμη, οι ειδικοί του Οργανισμού στηλίτευσαν ότι «ευάλωτοι» μετανάστες μετατρέπονται σε θύματα «εκβιάσεων» από μέρους «δημοσίων λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων μελών της αστυνομίας».

«Αν πληρώσουν, τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Αν δεν πληρώσουν, τίθενται υπό κράτηση», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάθιου Γκίλετ, μέλος της ομάδας των ειδικών, καλώντας «τις μεξικανικές αρχές να εξαλείψουν αυτές τις πρακτικές».

Η αμερικανική συνοριοφυλακή κατέγραψε επίσημα 1,8 εκατ. διελεύσεις των νότιων συνόρων των ΗΠΑ από μετανάστες μεταξύ του Οκτωβρίου του 2022 και του Αυγούστου του 2023.

Μπροστά στα κύματα μεταναστών, που έχουν «κατακλύσει» το Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε τη «βοήθεια» του αμερικανού ομολόγου του.

Χθες Παρασκευή, Ουάσιγκτον και Μεξικό δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και σε αυτά της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Άστατος θα είναι ο καιρός στην ανατολική χώρα, όπου – σύμφωνα με την πρόγνωση της…

25 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην…

1 ώρα ago

Ουκρανία: Καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ρωσικών πληγμάτων

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου…

3 ώρες ago

Βενετία: Ακτιβιστές έριξαν λάσπη με πυροσβεστήρες στην πρόσοψη του Αγίου Μάρκου

Λάσπη στην πρόσοψη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έριξαν ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, έξι…

5 ώρες ago

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

Μην διαβάζετε περιεχόμενο της Post σήμερα!». H συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων της Washington Post κάλεσε…

7 ώρες ago

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν…

8 ώρες ago