οηε-αύριο-η-απόφαση-αν-θα-επιτραπεί-βιν-1014427
ΚΟΣΜΟΣ | 15.09.2022 | 23:45

ΟΗΕ: Αύριο η απόφαση αν θα επιτραπεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην ολομέλεια από τον Ζελένσκι

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ θα αποφασίσουν αύριο Παρασκευή εάν θα επιτρέψουν εκτάκτως στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, την επόμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, η ετήσια Γενική Συνέλευση, στην οποία οι ηγέτες όλου του κόσμου εναλλάσσονται στο βήμα, έγινε εν μέρει διαδικτυακά και πολλοί ήταν εκείνοι που έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Όμως φέτος η Γενική Συνέλευση επανήλθε στην κανονική μορφή της – μόνο όσοι παραβρίσκονται αυτοπροσώπως θα επιτραπεί να μιλήσουν. Αν ο ηγέτης κάποιας χώρας δεν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπως θα συμβεί με τους προέδρους της Ρωσίας ή της Κίνας, θα λάβει τον λόγο ο εκπρόσωπός του, όμως αφού προηγουμένως μιλήσουν όλοι οι άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Το προσχέδιο της απόφασης που θα υποβληθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση αναφέρει ότι ορισμένοι ηγέτες «δεν μπορούν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως (…) για λόγους εκτός του δικού τους ελέγχου, που συνδέονται με μια επέμβαση ξένης χώρας, μια επίθεση ή με στρατιωτικές συγκρούσεις». Προτείνεται κατά συνέπεια να υποβάλει η Ουκρανία «μια βιντεοσκοπημένη εκ των προτέρων ομιλία του προέδρου της», χωρίς αυτό να συνιστά προηγούμενο για τις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που είναι προς το παρόν διαθέσιμο, η Ουκρανία προβλέπεται να πάρει τον λόγο στη Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μιλήσει πολλές φορές μέσω βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την τελευταία φορά, τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρεσβευτής αντιτάχθηκε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σε αυτή τη διαδικτυακή ομιλία του Ζελένσκι.