οι-καθηγητές-που-πλούτισαν-κατά-την-δι-767049
ΚΟΣΜΟΣ | 27.07.2020 | 11:22

Οι καθηγητές που πλούτισαν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Tρεις καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έχουν γίνει εκατομμυριούχοι μετά από μια σημαντική ανακάλυψη που αφορά την θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Μόλις τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής των φαρμάκων που δημιούργησαν δόθηκαν στην δημοσιότητα το πρωί της 21ης Ιουλίου, οι μετοχές τους αυξήθηκαν κατά 540%, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Σύμφωνα με την δοκιμή, το 79% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά.

Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, οι καθηγητές Ράτκο Τζουκάνοβιτς, Στέφεν Χόλγκεϊτ και Ντόνα Ντέιβις ανακάλυψαν ότι τα άτομα με άσθμα και χρόνια πνευμονική νόσο είχαν έλλειψη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερφερόνη βήτα και η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Έτσι, εργάστηκαν με την σκέψη πως η άμυνα των ασθενών κατά της ιογενούς λοίμωξης θα μπορούσε να θωρακιστεί εάν αντικαθιστούνταν η πρωτεΐνη που έλειπε.

Οι ακαδημαϊκοί δημιούργησαν την εταιρεία Synairgen, για να μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε θεραπείες. Το 2004 επένδυσαν στο χρηματιστήριο, ωστόσο οι μετοχές τους κατέρρευσαν μετά από μια συμφωνία με την AstraZeneca για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων που αφορούν το άσθμα.

Ωστόσο, όταν η ανάγκη για πιθανή θεραπευτική αγωγή που αφορά δυσκολίες στην αναπνοή απέκτησε μεγάλη ζήτηση κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ξαφνικά η ανακάλυψη των καθηγητών θεωρήθηκε ελπιδοφόρα.

Ο Ρίτσαρντ Μάρσντεν, διευθύνων σύμβουλος της Synairgen, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό σε μια δοκιμή που χρησιμοποιεί το φάρμακο της ιντερφερόνης βήτα για να βοηθήσει άτομα με χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

«Ωστόσο, όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του τον Ιανουάριο, συνειδητοποιήσαμε ότι ίσως πρέπει να εστιάσουμε στην άμυνα απέναντι στον ιό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτσι, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια κλινική δοκιμή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε όταν άρχισαν να γεμίζουν τα νοσοκομεία», εξήγησε.

Τα αποτελέσματα της αρχικής δοκιμής, που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό και έλαβαν μια ειδική σύνθεση του φαρμάκου ιντερφερόνης βήτα, που ονομάζεται SNG001, ήταν δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να ανακάμψουν από αυτούς που λάμβαναν άλλο φάρμακο, ενώ η ουσία έφτασε απευθείας στους αεραγωγούς τους μέσω ενός νεφελοποιητή.

Η μελέτη για την οποία επιστρατεύθηκαν 101 άτομα έδειξε ότι η πιθανότητα οι ασθενείς να αναπτύξουν μια σοβαρή εκδοχή της νόσου κινήθηκε πτωτικά κατά 79% και η δύσπνοια που εμφάνιζαν μειώθηκε επίσης σημαντικά.

Η Synairgen, η οποία εξακολουθεί να εδρεύει στο γενικό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, παρουσιάζει τώρα τα ευρήματά της σε ιατρικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ζητήσει έγκριση για το επόμενο στάδιο που είναι η διάθεση της θεραπείας στην αγορά.

πηγή: huffingtonpost.gr/