Οι Ευμενίδες» από την Ορέστεια του Αισχύλου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Ο βραβευμένος Θεατρικός Οργανισμός «Σκευή» δουλεύοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον ποιητικό λόγο, παρουσιάζει φέτος την τραγωδία «Ευμενίδες» από την Ορέστεια του Αισχύλου. Ένα έργο ύμνος στην δικαιοσύνη, σε σκηνοθεσία Αφροδίτης Ματκάρη και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου το έργο παρουσιάζεται στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

Λίγα λόγια για το έργο 

Ο Ορέστης αφού έχει σκοτώσει τον Αίγισθο και την μητέρα του Κλυταιμνήστρα καταφεύγει ικέτης στο μαντείο του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. Ο Απόλλωνας συμβουλεύει τον μητροκτόνο να προσπέσει ικέτης στην Αθήνα στο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς η οποία θα δώσει την τελική λύση. Η Θεά Αθηνά υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα δικαστεί ο Ορέστης εγκαθιδρύοντας τον θεσμό του Αρείου Πάγου όπου στα πλαίσια της δίκης θα αθωωθεί ο Ορέστης.

Το έργο δομείται γύρω από την σύγκρουση παλαιάς και νέας θεϊκής τάξης, αρχαίου και νέου δικαίου, θεϊκού και κοσμικού δικαίου, αυτοδικίας και ανεξάρτητης (θεσμοθετημένης, έλλογης, αντικειμενικής ,αμερόληπτης) δικαιοσύνης , μύθου και λόγου , οίκου και πόλεως, μητριαρχίας – πατριαρχίας, αρσενικού – θηλυκού. Στόχος του έργου είναι η τελική σύνθεση των δυο αντίθετων συστημάτων δικαίου με την επικράτηση ενός δίκαιου οργάνου απονομής δικαιοσύνης στις κοινωνίες των ανθρώπων το οποίο θα λειτουργεί ανασταλτικά στο φαύλο κύκλο αίματος. Η αντεκδίκηση έχει πάντοτε ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη επιβολή ενός «υποκειμενικού» δικαίου που δε γίνεται κοινά αποδεκτό γι’ αυτό και αναπαράγει τη βία. Θεσμοθετείται το ανώτατο όργανο (Άρειος Πάγος) το οποίο ελέγχει την αυθαίρετη ανθρώπινη βία με σκοπό τη διατήρηση της τάξης και της ισορροπίας της κοινωνικής συμβίωσης σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Στον σύγχρονο κόσμο της απαξίωσης των θεσμών και της άκρατης βίας θρησκευτικού φανατισμού και προσωπικών αντεκδικήσεων, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα εγγραφή της έννοιας δικαίου στο συλλογικό υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου. Το Αισχύλειο δράμα «Ευμενίδες» επαναπροσδιορίζει την έννοια του θεού τιμωρού, κλείνει τον κύκλο του αίματος και αναγεννά την δικαιοσύνη στις οργανωμένες κοινωνίες μέσα από την αρχή της συμφιλίωσης.

Τιμή Προπώλησης : 10€

Γενική Είσοδος : 12€

Ώρα Έναρξης : 21:00

Megaro_Eumenides

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!