οι-αγρότες-πολιορκούν-τις-βρυξέλλες-1303868
ΚΟΣΜΟΣ | 01.02.2024 | 16:59

Οι αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες – Συγκρούσεις με την αστυνομία, αύρες νερού, φωτιές

Κανόνια νερού επιστράτευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας των Βελγίου προκειμένου να συγκρατήσουν τους οργισμένους αγρότες από το να πλησιάσουν κοντά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Αγρότες προκάλεσαν με τα τρακτέρ τους ασφυξία στους δρόμους των Βρυξελλών, έβαλαν φωτιές και γκρέμισαν ένα άγαλμα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Καθώς οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ πραγματοποιούσαν συνάντηση, αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έφτασαν στην Place du Luxembourg για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική τους κατάσταση, η οποία, όπως λένε, επιδεινώνεται από τους ολοένα αυστηρότερους πράσινους κανόνες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύννεφα μαύρου καπνού κάλυπταν την συνήθως ήσυχη πλατεία, όπου οι αγρότες γκρέμισαν το άγαλμα του Βρετανού βιομήχανου του 19ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.

Υπό τον διαπεραστικό ήχο των εκρήξεων και των κορνών από τρακτέρ, αγρότες με λασπωμένα πρόσωπα και βρώμικες μπότες εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον των ένοπλων αστυνομικών που έστησαν φράγμα από συρματοπλέγματα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η θορυβώδης συγκέντρωση ακολούθησε εβδομάδες διαμαρτυριών σε ολόκληρη την Ευρώπη από αγρότες που διαμαρτύρονται ότι η ΕΕ τους «δένει τα χέρια» με την πράσινη γραφειοκρατία καθώς αγωνίζονται με την πτώση των εισοδημάτων τους, το υψηλό κόστος και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές. Πέρα από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι αγρότες στη Γαλλία άρπαξαν και πέταξαν ισπανικά προϊόντα, ενώ σε Ιταλία και Ελλάδα, τρακτέρ απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους.

Όμως οι αγρότες στην ΕΕ δεν έχουν όλοι τα ίδια αιτήματα. Το Politico σε έναν διαδραστικό πίνακα, συγκέντρωσε τα αιτήματά τους ανά χώρα, καθώς για παράδειγμα οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών περικοπών στις επιδοτήσεις ντίζελ, οι Γάλλοι κατά των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και των περιβαλλοντικών κανόνων.

Υπάρχουν, όμως, κοινά παράπονα – μεταξύ άλλων οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που παίρνουν οι αγρότες για πολλά από τα προϊόντα τους.