Categories: Κόσμος

OHE: Διάλογο για το Αιγαίο ζήτησε ο Ερντογάν

OHE: Διάλογο για το Αιγαίο ζήτησε ο Ερντογάν

Το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στείλει μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναφέρθηκε στο Αιγαίο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση λύσης της «ΤΔΒΚ».

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα. Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια είναι προς το κοινό μας συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον».

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα.

Τόνισε ότι η χώρα του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και κατόρθωσε να εξασφαλίσει την εθελοντική επιστροφή 462.000 Σύρων προσφύγων, θυσιάζοντας ζωές δικών της στρατιωτών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτό του πόνου άλλη μία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση».

Comments are closed.


Recent Posts

Νέες προσλήψεις στη Pfizer-Δείτε τις προκηρύξεις

Νέες θέσεις εργασίας ανακοινώνει καθημερινά η Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer Digital, Τζεφ Χάμιλτον (Jeff…

5 λεπτά ago

Έλεγχοι Covid 19: 277 παραβάσεις

Οι έλεγχοι για τις παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού συνεχίζονται από τις αστυνομικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1…

9 λεπτά ago

Μεγάλο πένθος για την Λίνα Σακκά

Δύσκολες στιγμές για την Λίνα Σακκά. Πριν λίγες ώρες έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της πατέρας. Με ένα μήνυμά…

11 λεπτά ago

Μιράντα Ξαφά: Ζητά απολύσεις γιατρών και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, προκάλεσε για άλλη μία φορά με δηλώσεις που έκανε σχετικά με…

22 λεπτά ago

Δ. Θεσσαλονίκης: Απομακρύνονται 250 εγκαταλειμμένα δίκυκλα

Στην απομάκρυνση δικύκλων που έχουν εγκαταλειφθεί σε δρόμους, πεζοδρόμια, ακόμη και πάνω σε διαβάσεις, δυσχεραίνοντας τη διέλευση των πεζών αλλά…

23 λεπτά ago

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης με 1.060 θέσεις και επίδομα 450 ευρώ (αιτήσεις)

Μέχρι την Κυριακή 12/12/ 2021, οι ενδιαφερόμενοι ωφελούμενοι – εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να καταχωρούν ηλεκτρονικά,  την αίτηση…

32 λεπτά ago