ο-τελευταίος-επιζών-φυλής-του-αμαζονί-512069
ΚΟΣΜΟΣ | 20.07.2018 | 11:24

Ο τελευταίος επιζών φυλής του Αμαζονίου που σφαγίασαν αγρότες το 1995

Ένα συναρπαστικό βίντεο που δείχνει τον τελευταίο επιζώντα μιας φυλής του Αμαζονίου που σφαγιάστηκε από αγρότες πριν από δύο δεκαετίες κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Γνωστός ως «ιθαγενής στην τρύπα» λόγω των βαθιών λάκκων που συνηθίζει να σκάβει, είτε για να αιχμαλωτίσει ζώα είτε για να να κρυφτεί από τα αδιάκριτα βλέμματα όσων κατά καιρούς τον αναζητούν, ο άνδρας που ζει μόνος του εδώ και 22 χρόνια, μετά τον αφανισμό της φυλής του, καταγράφηκε πρόσφατα από τον φακό κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζεται να κόβει δέντρα ημίγυμνος, κοντά στην καλύβα του όπου έχει φυτέψει δέντρα παπάγιας και ψηλές καλαμποκιές.

‘Man of the hole’: fresh footage released of last survivor of Brazilian Amazon tribe

Ερευνητές ανακάλυψαν τον ιθαγενή για πρώτη φορά στη ζούγκλα το 1996. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια να να μπορέσουν να φωτογραφήσουν το πρόσωπό του μοναχικού άνδρα, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 ετών.

Πλέον, 22 χρόνια αφότου είδε να πεθαίνουν όλα τα μέλη της φυλής του, περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του κυνηγώντας αγριόχοιρους, πουλιά και πιθήκους με τόξο και παγίδες, και καλλιεργώντας το μποστάνι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φουνάι, η κυβερνητική υπηρεσία της Βραζιλίας για τα θέματα που αποφορούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς, έχει εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες που διέπουν την αλληλεπίδραση με απομονωμένες φυλές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του άνδρα είναι γνωστή εδώ και δύο δεκαετίες, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ούτε το όνομά του ούτε το όνομα της φυλής που άνηκε.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η οικογένεια, η φυλή και όλοι οι σύντροφοι του «ιθαγενη στην τρύπα» έπεσαν νεκροί από τις αξίνες άπληστων αγροτών που θέλησαν να οικειοποιηθούν τη γη τους τη δεκαετία του 80.