ο-που-σχεδιάζει-να-κλείσει-ένα-εξειδικ-753581
ΚΟΣΜΟΣ | 06.05.2022 | 20:46

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να κλείσει ένα εξειδικευμένο γραφείο στη Μόσχα

Το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από την πλειοψηφία των χωρών μελών που ζητά το κλείσιμο ενός εξειδικευμένου περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στη Μόσχα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το έργο, που υποστηρίζεται από 43 χώρες μέλη του ΠΟΥ στην Ευρώπη (εκ των οποίων υπάρχουν 53, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία), θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνάντησης του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, που θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας», σημειώνει το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο καταδικάζει «τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγείας».

Ζητεί επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών, που εδρεύει επί του παρόντος στη Μόσχα, σε άλλη χώρα. Δεν πρόκειται για το γραφείο του ΠΟΥ στη Ρωσία, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό. Το ψήφισμα ζητά επίσης «προσωρινή αναστολή» οποιασδήποτε συνάντησης, διάσκεψης ή σεμιναρίου στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών συναντήσεων, μέχρι να επιτευχθεί «ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από αυτή τη χώρα».