Categories: Κόσμος

Ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τους 8 δισ. ανθρώπους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους την 15η Νοεμβρίου, σύμφωνα με πρόβλεψη του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, διεθνή Ημέρα Πληθυσμού.

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε σε μήνυμά του για την Ημέρα Πληθυσμού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ινδία θα ξεπεράσει το 2023 την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στην υφήλιο.

Δίνεται επίσης «η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρωπιά μας και να θαυμάσουμε τις προόδους στο πεδίο της υγείας, που παρέτειναν τη διάρκεια ζωής και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας», συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τμήμα του Οργανισμού που έκανε αυτή την πρόβλεψη, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σήμερα με τον πιο βραδύ ρυθμό από το 1950. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει περί τα 8,5 δισ. το 2030 και τα 9,7 δισ.. το 2050, φτάνοντας στην κορύφωση, στα 10,4 δισ. τα χρόνια του 2080 και παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο ως το 2100.

Ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού η οποία αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Comments are closed.


Recent Posts

Κυβερνητικές «πηγές»: Δεν εξετάζεται ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης ωραρίου καταστημάτων

Διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές ότι εξετάζεται -προς το παρόν -το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου των καταστημάτων. Οι φορείς των εμπόρων έχουν…

7 λεπτά ago

Φωτίου: Καταρρέουν τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για το δήθεν πρωτοεμφανιζόμενο ψηφιακό ΚΕΠΑ

"Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου που ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε με φανφάρες και ασύδοτα ψέματα το…

13 λεπτά ago

ΝΔ κατά Βαρουφάκη: Ακόμη «ονειρεύεται τα εκτός ευρώ»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι η χώρα θα ήταν πολύ…

16 λεπτά ago

Αιγάλεω: Μικρά παιδιά απείλησαν μαθητές με κουζινομάχαιρα σε σχολείο

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης σε γυμνάσιο του Αιγάλεω, όταν τρία παιδιά 5, 7 και 10 ετών, μπήκαν στο…

29 λεπτά ago

Κομισιόν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου -Η νέα πρόταση

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα…

33 λεπτά ago

Πρόγραμμα Κατάρτισης για 3.000 άτομα με αναπηρία και επίδομα 2.500 ευρώ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) είναι δικαιούχος της Πράξης με τίτλο «Ειδικές Δράσεις Ένταξης στην Απασχόληση για Νέους/Νέες…

33 λεπτά ago