Ο επικεφαλής Apple υπέρ προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Υπέρ της αύξησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, αλλά και της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple. Ο Τιμ Κουκ, σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» και να γίνουν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία των Δεδομένων και της Ιδιωτικής Ζωής, ο Τιμ Κουκ είπε ότι γίνεται κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τα οποία «χρησιμοποιούνται εναντίον των χρηστών με στρατιωτική αποτελεσματικότητα».

«Πρόκειται για κανονική παρακολούθηση», ανέφερε, εξηγώντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα «σύμπλεγμα-βιομηχανία δεδομένων», το οποίο από τα σχόλιά μας «μου αρέσει-δεν μου αρέσει», τις ελπίδες και τους φόβους μας, τις ευχές και τα όνειρά μας, δημιουργούνται κέρδη εκατομμυρίων και όχι μόνο.

Ο Τιμ Κουκ, που με τις δηλώσεις του αυτές και λόγω της θέσης του, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μιας Σύμβασης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στις ΗΠΑ, ανάλογη με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) που πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ.

Όπως είπε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ σοβαρή και «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Η ομιλία του Τιμ Κουκ έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα και με πολύ θετικά σχόλια από τον επικεφαλής της οργάνωσης Ανοιχτή Ομάδα για τα Δικαιώματα, Open Rights Group, Τζιμ Κίλοκ.

Ωστόσο ο Κίλοκ είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και ίσως ο Κουκ να προσπαθεί με κάποιο τρόπο να τη διασώσει.

Η Apple δηλώνει δεσμευμένη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ έχει αρνηθεί να δώσει πρόσβαση στο FBI ακόμη και για την περίπτωση του δράστη της επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο το 2015.

Όλοι τώρα αναμένουν με περιέργεια τις ομιλίες των επικεφαλής της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπερκ, και της Google, Σουντάρ Πιτσάι.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, APPLE, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!