Ο δήμαρχος Φλωρεντίας αμφισβητεί Μπερσάνι, καλεί σε συνασπισμό τον Μπερλουσκόνι

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι αμφισβήτησε ξεκάθαρα σήμερα τον ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ζητώντας να σχηματισθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Μπερσάνι κέρδισε την πλειοψηφία στην κάτω βουλή, αλλά όχι και στη Γερουσία στις εκλογές του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η κεντροαριστερά παράταξή του να μην μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν οι προσπάθειές του να σχηματίσει μια βιώσιμη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αφού απορρίφθηκαν τα ανοίγματά του προς το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο 38χρονος Ρέντσι, ο οποίος έχασε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Μπερσάνι στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου της κεντροαριστεράς στις εκλογές, έδωσε συνεντεύξεις σε ιταλικές εφημερίδες λέγοντας πως είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα σε νέες προκριματικές εκλογές για την ηγεσία.

Ο Ρέντσι δίσταζε ως τώρα να αμφισβητήσει τον Μπερσάνι, έναν πρώην κομμουνιστή πολιτικό ο οποίος δεν αξιοποίησε στις εκλογές, στις 24-25 Φεβρουαρίου, το προβάδισμα των 10 μονάδων που είχε στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα η Ιταλία να βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.

Τις τελευταίες ημέρες όμως επιτίθεται ολοένα και πιο απερίφραστα στη γραμμή του Μπερσάνι πως ένας «μεγάλος συνασπισμός» με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Μπερλουσκόνι είναι αδιανόητος.

Μια άλλη επιλογή εξόδου από το αδιέξοδο είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, τη συγκρότηση της οποίας υποστηρίζει ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όμως η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετες τόσο την κεντροαριστερά όσο και την κεντροδεξιά.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ περιμένοντας να βρει υποστήριξη ο Μπερσάνι … Είναι γελοίο να επιμένουμε σε μια αποστολή που έχει παγώσει. Πρέπει να κάνουμε κάτι: μια κυβέρνηση σχηματισμένη από τον πρόεδρο, ένα μεγάλο συνασπισμό ή πρέπει να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο Ρέντσι προς την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, για τον οποίο οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα κάνει την κίνησή του μετά την αποτυχία του Μπερσάνι να εξασφαλίσει μια λειτουργούσα πλειοψηφία, απέρριψε αντιρρήσεις ότι οι προκριματικές του κόμματος δεν μπορεί να οργανωθούν ως τον Ιούνιο, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες.

Ο Ρέντσι, οι φιλικές προς την αγορά απόψεις του οποίου θεωρούνται ελκυστικές για τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι ο πιο αξιόπιστος αντίπαλος του Μπερλουσκόνι, ο οποίος περιμένει ετυμηγορίες σε δύο δίκες, στη μία από τις οποίες κατηγορείται ότι πλήρωσε για να κάνει σεξ με ανήλικη.

«Ο Μπερλουσκόνι θέλει μια ψηφοφορία των Ιούνιο ακριβώς για να μην μου δώσει το χρόνο. Μπορούμε να τον αμφισβητήσουμε. Αν είμαι υποψήφιος, θα έχει πρόβλημα», δήλωσε ο Ρέντσι προς τη «Λα Ρεπούμπλικα».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Μπερσάνι, η οποία ανησυχεί πως οποιαδήποτε συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι θα διχάσει την κεντροαριστερά.

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, ΡΕΝΤΣΙ, ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ, ΜΠΕΡΣΑΝΙ


Αφήστε μια απάντηση