nyt-τα-σημαντικά-εδάφη-που-έχει-κερδίσει-1008078
ΚΟΣΜΟΣ | 12.05.2022 | 10:14

NYT: Τα σημαντικά εδάφη που έχει κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία

Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία από τα τέλη του Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από εσφαλμένο σχεδιασμό, κακή πληροφόρηση και βαρβαρότητα. Οι καθημερινές όμως μάχες αποδεικνύουν πως η Ρωσία έχει κερδίσει εδάφη. Την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν προχωρήσει σημαντικά στα σύνορα μεταξύ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, γράφουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους.

Εάν ο ισχυρισμός του υπουργείου επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει την προοπτική ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχήςγνωστής ως Ντονμπάς. Αυτό σαφώς, σύμφωνα με το άρθρο, απέχει πολύ από αυτό που έμοιαζε να οραματίζεται ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλάντιμιρ Πούτιν όταν έδωσε την εντολή για την επίθεση, δηλαδή την κατάληψη τεράστιων εκτάσεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της πρωτεύουσας, την ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με άλλη.

H κατάληψη του Ντονμπάς, σε συνδυασμό με την πρώιμη επιτυχία της ρωσικής εισβολής στην κατάληψη τμημάτων της νότιας Ουκρανίας που γειτνιάζουν με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, δίνει στο Κρεμλίνο τεράστιο πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

Πρόσφατα, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, η Avril D. Haines, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία επιδιώκει κι άλλα εδαφικά κέρδη, πέρα από την περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας χερσαίας γέφυρας κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Η κ. Haines επίσης προειδοποίησε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να πετύχει τους στόχους του χωρίς την περαιτέρω κινητοποίηση του στρατού του, την οποία προς το παρόν φαίνεται πως είναι απρόθυμος να διατάξει. Καθώς οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πούτιν συγκρούονται με τις περιορισμένες δυνατότητες του στρατού του, η κ. Haines δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εισέλθει σε «μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά» κατά τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσίας να εκτοξεύσει άμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί στρατιώτες εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν, οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν και βρισκόμαστε σε ένα μικρό αδιέξοδο εδώ», δήλωσε ο υποστράτηγος Scott D. Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου, ο οποίος κατέθεσε μαζί με την κ. Haines.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία έχει σχεδόν πετύχει έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους, την κατάληψη μιας χερσαίας γέφυρας που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή, μερικοί από τους πιο έμπειρους μαχητές του στρατού του προχώρησαν σε κινήσεις για να καταλάβουν μέρος του ουκρανικού εδάφους κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας.
Αν και το ρωσικό πυροβολικό και οι πύραυλοι έχουν προκαλέσει καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές, ισοπεδώνοντας σπίτια και τρομοκρατώντας τους ντόπιους, ο ρωσικός στρατός δεν έχει δεσμεύσει αρκετές δυνάμεις για να μετακινήσει σημαντικά τη γραμμή ή να απειλήσει το μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ζαπορίζια, τη μεγαλύτερη πόλη κοντά στη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο συνταγματάρχης Oleg Goncharuk, διοικητής της 128ης ξεχωριστής ταξιαρχίας ορεινής επίθεσης, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

«Θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τις δυνάμεις μας να προχωρήσουν προς τα εμπρός και προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Goncharuk, οι δυνάμεις του οποίου είναι παραταγμένες κατά μήκος του νοτιοανατολικού μετώπου.

Ο Oleg Grigorov, αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή του Λουγκάνσκ, συνέκρινε τη βία με τη μάχη του Στάλινγκραντ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι σοβιετικές δυνάμεις ανέτρεψαν την κατάσταση έναντι των Ναζί, αλλά μόνο αφού υπέστησαν τεράστιες απώλειες.

«Δεν τελειώνει ποτέ. Καθόλου», δήλωσε ο ίδιος. «Ολόκληρες γειτονιές καταστρέφονται. Για μέρες, για εβδομάδες, βομβαρδίζουν. Εκμηδενίζουν σκόπιμα τις υποδομές μας και τον άμαχο πληθυσμό». Ο Grigorov δήλωσε ότι περίπου 200 αξιωματικοί του παραμένουν στην πόλη, η οποία έχει χάσει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Το κύριο καθήκον τους είναι να παραδίδουν τρόφιμα στους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στα υπόγειά τους και να θάβουν τους νεκρούς.

Ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει μειώσει επίσης την επιθυμία του Κρεμλίνου να αποκτήσει τον έλεγχο της Οδησσού, του σημαντικότερου ουκρανικού λιμανιού, το οποίο έχει υποστεί αρκετές αεροπορικές επιθέσεις. Στην τελευταία, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επτά πυραύλους, πλήττοντας ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη καταναλωτικών αγαθών και σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε επισκεφθεί την Οδησσό, όπου αναγκάστηκε να καλυφθεί σε ένα καταφύγιο λόγω άλλης επίθεσης.

πηγή: ethnos.gr