νορβηγία-αντιπαράθεση-με-τη-σουηδία-γ-1170344
ΚΟΣΜΟΣ | 26.04.2023 | 19:45

Νορβηγία: Αντιπαράθεση με τη Σουηδία για πύραυλο που συνετρίβη

Σπάνια δημόσια αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Σουηδία μετά την εκτόξευση πυραύλου της Στοκχόλμης που τελικά κατέπεσε.

Ο πύραυλος, εκτοξεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα από το Διαστημικό Κέντρο Esrange στην Kiruna, στη βόρεια Σουηδία κι έπεσε σε βουνοπλαγιά στον δήμο Målselv στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, περίπου 10 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τη Σουηδία «που δεν ενημέρωσε εγκαίρως».

«Όταν συμβαίνει μια τέτοια παραβίαση των συνόρων, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες νορβηγικές αρχές μέσω των κατάλληλων διαύλων», επισημάνθηκε.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Νορβηγίας υποστήριξε ότι έμαθε για τη συντριβή από το δελτίο τύπου της Σουηδικής Διαστημικής Εταιρείας που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

«Η συντριβή ενός πυραύλου όπως αυτός είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Όσλο.

Ο πύραυλος εκτελούσε πειράματα σε μηδενική βαρύτητα σε υψόμετρο 250 χιλιομέτρων.

«Ο πύραυλος πήρε μια ελαφρώς μεγαλύτερη και πιο δυτική τροχιά από ό,τι είχε υπολογιστεί και προσγειώθηκε μετά από πτήση 15 χιλιομέτρων (9,3 μίλια) στη Νορβηγία », ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία.

«Οι εργασίες για την ανάκτηση του ωφέλιμου φορτίου βρίσκονται σε εξέλιξη», προστίθεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας σημείωσε επίσης ότι οι εργασίες ανάκτησης δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς τη νορβηγική άδεια, η οποία δεν είχε χορηγηθεί.