Με νόμο οι Γάλλοι «κλείνουν» email και κινητό όταν σχολάνε

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, καλυπτόμενος από το νόμο, όποιος Γάλλος εργαζόμενος  δέχεται e-mail ή κλήση από το αφεντικό του αφού έχει σχολάσει από τη δουλειά, μπορεί απλά να μην απαντήσει…

Ο νόμος που εισήχθη από την υπουργό Εργασίας Myriam El Khomri, ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, απαιτεί από γαλλικές εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους να σταματήσουν να «ενοχλούν» τους υπαλλήλους τους εκτός του εργασιακού ωραρίου.

Οι εταιρείες αυτές σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους θα πρέπει να καθορίσουν κώδικες συμπεριφοράς που θα ξεκαθαρίζουν τις ώρες κατά τις οποίες οι τελευταίοι απαλλάσσονται από το να συντάσσουν ή να απαντούν σε εταιρικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και από το να απαντούν σε κλήσεις που αφορούν την εργασία τους.

Η νέα εργατική νομοθεσία έχει στόχο να περιορίσει την εργασιακή κουλτούρα της «μόνιμης σύνδεσης», η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της υπερωριακής εργασίας -συνήθως απλήρωτης. Αλλά και να ελαττώσει το εργασιακό άγχος που ακολουθεί τους εργαζόμενους στο σπίτι. «Οι εργαζόμενοι αφήνουν φυσικά το γραφείο, αλλά δεν αφήνουν την εργασία τους. Παραμένουν συνδεδεμένοι με ένα είδος ηλεκτρονικού λουριού σαν αυτά που φορούν τα σκυλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας Benoit Hamon.

Στην αντίπερα όχθη, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα προκαλέσει δυσχέρειες σε εταιρίες με διεθνή δραστηριότητα, καθώς η διαφορά ώρας μεταξύ των χωρών συνεπάγεται πολλές φορές την ανάγκη για επικοινωνία και εκτός τυπικού ωραρίου.

Πάντως, ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η Volkswagen και η Daimler στη Γερμανία, η ασφαλιστική AXA και η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva στη Γαλλία, έχουν ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσουν την επιβάρυνση των εργαζομένων τους με μηνύματα εκτός ωρών γραφείου.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΙΝΗΤΟ, EMAIL, ΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΓΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΤΑΝ ΣΧΟΛΑΝΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!