Νησί του Πάσχα: Πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα διάσημα αγάλματα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
26
Ιανουάριος
Back

Νησί του Πάσχα: Πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα διάσημα αγάλματα

Μια πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα αινιγματικά αγάλματα στο Νησί του Πάσχα, σύμφωνα με τον υφυπουργό πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιλής.

Στο Νησί του Πάσχα βρίσκονται σχεδόν 1.000 μεγάλιθοι, γνωστοί ως Μοάι (Moai). Έχουν υπερμεγέθη κεφάλια και ύψος περίπου 4 μέτρα. Φιλοτεχνήθηκαν από μια πολυνησιακή φυλή πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα (3/10), έκαψε σχεδόν 60 εκτάρια (148 στρέμματα)», έγραψε στο Twitter η Καρολίνα Πέρεζ Ντατάρι, αξιωματούχος για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Rano Raraku, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φαίνεται να υπέστη τις περισσότερες ζημιές.

Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται 3.500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής. Στηρίζεται στον τουρισμό και άνοιξε ξανά μόλις πριν από τρεις μήνες μετά το κλείσιμό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο χώρος έχει πλέον κλείσει και πάλι, ενώ μια ομάδα συντήρησης εξετάζει την έκταση των ζημιών.

Ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua, Αρίκι Τεπάνο, που φροντίζει το εθνικό πάρκο, περιέγραψε τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη και με συνέπειες πέρα από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας».

«Τα Μοάι έχουν απανθρακωθεί εντελώς», δήλωσε ο Τεπάνο.

Οι φιγούρες στο Νησί του Πάσχα σκαλίστηκαν από τους ιθαγενείς Ράπα Νούι τον 13ο αιώνα και τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα δακτύλιο γύρω από το νησί, με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!