new-york-times-ρώσοι-στρατηγοί-συζήτησαν-τη-χρήση-994712
ΚΟΣΜΟΣ | 02.11.2022 | 16:24

New York Times: Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

O Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τονίσει πολλές φορές ότι θα γίνει χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία εάν κριθεί αναγκαίο και δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι μόλις έγινε σχετική συζήτηση ανάμεσα σε Ρώσους στρατηγούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Αφορμή φέρεται να είναι η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο, αφού η Μόσχα δεν σημειώνει την πρόοδο που επιδιώκει, ενώ ταυτόχρονα ο πόλεμος έχει αποτελέσει αφορμή για ανακατάταξη στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, με στελέχη καριέρας να επικρίνονται έντονα ή να απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

«Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης υποδηλώνει ότι οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή για το ότι έχουν λάβει άλλα μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα πυρηνικό χτύπημα.

Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των οπισθοδρομήσεων του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών για να εξουδετερώνουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη, αλλά ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν μικρότερη απόδοση και προορίζονται για χρήση σε μικρότερες αποστάσεις από τις πολεμικές κεφαλές που φέρουν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Πύραυλοι

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου -για πρώτη φορά μετά από 75 και πλέον χρόνια- θα άλλαζε ριζικά τη μορφή του πολέμου. Αν και η καταστροφή που θα προέκυπτε θα εξαρτιόταν από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει τμήματα της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Έτσι, ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων στα τέλη του περασμένου μήνα συνέβαλαν στην άμβλυνση ορισμένων πυρηνικών εντάσεων. Μια ομιλία του κ. Πούτιν την περασμένη Πέμπτη στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία μείωσε περαιτέρω τη θερμοκρασία, σύμφωνα με ορισμένους από τους αξιωματούχους.