νέα-υόρκη-έδωσε-δικαίωμα-ψήφου-στις-το-970253
ΚΟΣΜΟΣ | 11.12.2021 | 11:15

Νέα Υόρκη: Έδωσε δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές σε 1 εκατ. αλλοδαπούς κατοίκους

 Το δημοτικό συμβούλιο της αμερικανικής μητρόπολης πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοθέτημα που αφορά «πρόσωπα που διαθέτουν άδειες εργασίας στις ΗΠΑ» και διαμένουν στη Νέα Υόρκη.
Σε μία εποχή που πολλές ρεπουμπλικανικές πολιτείες περνούν νόμους με στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου των μειονοτήτων, η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη μητρόπολη των ΗΠΑ που έδωσε δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους της. Πρόκειται για μέτρο που αφορά ένα εκατομμύριο νόμιμους κατοίκους της Νέας Υόρκης, από τα εννέα συνολικά εκατ. που δηλώνουν την πόλη ως μόνιμη κατοικία τους. Την απόφαση πήρε την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο, που ενέκρινε νομοθέτημα το οποίο επιτρέπει στους αλλοδαπούς κατοίκους να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές.
Το νομοθέτημα, που πέρασε με 33 ψήφους υπέρ, 14 κατά και δύο αποχές, θα επιτρέψει στους «μόνιμους κατοίκους νομίμως» και σε «πρόσωπα που διαθέτουν άδειες εργασίας στις ΗΠΑ» και διαμένουν στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, να «ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές». Πολλοί Δημοκρατικοί στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ιστορική» απόφαση αυτή, όπως και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, οχυρό των Δημοκρατικών και των προοδευτικών, υιοθέτησε το μέτρο την περίοδο που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ψήφου των μειονοτήτων και του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα αυτό. Αρκετές αμερικανικές πολιτείες επικαλέστηκαν τους τελευταίους μήνες τις αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 για να περάσουν νόμους οι οποίοι έχουν σκοπό, σύμφωνα με τους επικριτές τους, να περιορίσουν τα δικαιώματα ψήφου των εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.
Στο τέλος της θητείας του, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεν έκρυψε ότι είχε αμφιβολίες για το εάν η πόλη της Νέας Υόρκης έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει, χωρίς τις αρχές της ομώνυμης πολιτείας, να δώσει δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς κατοίκους της, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα εναντιωνόταν στην απόφαση αν την ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο. Βάσει της απόφασης, οι ξένοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές από το 2023.