νέα-σπουδαία-ανακάλυψη-από-το-τηλεσκό-1069280
ΚΟΣΜΟΣ | 24.03.2023 | 13:15

Νέα σπουδαία ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb

Σε μία ακόμα μία σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε το τηλεσκόπιο James Webb.

Συγκεκριμένα, εντόπισε εντόπισε ένα γιγάντιο πλανήτη, ο οποίος έχει δύο ήλιους και απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη, ενώ περιστρέφεται σε μεγάλη απόσταση από τα άστρα του.

Είναι ένας παράξενος κόσμος, που δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας μπλε πλανήτη. Έχει περίπου 19 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Δία, για παράδειγμα, περιστρέφεται γύρω από δύο αστέρια αντί για ένα, και χρειάζεται σχεδόν 10.000 χρόνια για να κάνει τον κύκλο του γύρω από αυτά τα αστέρια που τον φιλοξενούν.

Τα στροβιλιζόμενα νέφη περιέχουν μεγαλύτερους και μικρότερους κόκκους σκόνης με τα νέφη να κινούνται συνεχώς. Τα σύννεφα είναι επίσης εξαιρετικά θερμά καθώς φτάνουν έως 830 βαθμούς Κελσίου.

«Οι λεπτότεροι κόκκοι στην ατμόσφαιρά του ενδεχομένως μοιάζουν με μικροσκοπικά σωματίδια όπως στον καπνό», είπε η Μπεθ Μπίλερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι μεγαλύτεροι κόκκοι ενδεχομένως μοιάζουν με πολύ καυτά, πολύ μικρά σωματίδια άμμου», σημείωσε. Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ακόμη ότι άλατα που στροβιλίζονται σε αυτά τα σύννεφα περιοδικά γίνονται πολύ βαριά και πέφτουν ως βροχή στον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι ο VHS 1256 b έχει σχετικά χαμηλή βαρύτητα, γεγονός που σημαίνει ότι τα νέφη του παραμένουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρά του, όπου είναι πιο εύκολο για το τηλεσκόπιο να τα εντοπίσει.