νέα-προβλήματα-ερντογάν-ιμάμογλου-959985
ΚΟΣΜΟΣ | 11.11.2021 | 13:08

Νέα προβλήματα Ερντογάν – Ιμάμογλου – Του πήρε τα Πριγκηπόννησα

Νέος κύκλος προβλημάτων εγκαινιάστηκε με απόφαση του Ερντογάν, ο οποίος επενέβη στην περιοχή ελέγχου του Ιμάμογλου. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, και προβαίνει συνεχώς σε κινήσεις αναδιοργάνωσης. Βέβαια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από τότε που έχασε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης

Μία από αυτές είναι και το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ. Με εντολή λοιπόν του Προέδρου τα Πριγκηπόννησα χαρακτηρίστηκαν ως “περιοχή υπό περιβαλλοντική προστασία”, ενώ παράλληλα μεταβιβάστηκε η διαχείριση των δικαιωμάτων των εκεί ζωνών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Άγκυρας.

Περιορίζει συνεχώς τη δικαιοδοσία του Δήμου

Με την απόφαση αυτή, περιτυλιγμένη ως περιβαλλοντική πολιτική για τον μετριασμό της περαιτέρω οικολογικής υποβάθμισης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Ερντογάν επιδιώκει να μειώσει εκ νέου την δικαιοδοσία του Δήμου.

Άλλωστε είναι κοινώς λεγόμενο πως ο Ερντογάν έχει περιορίσει τη δικαιοδοσία του δήμου από τότε που τον έχασε, αρπάζοντας τις κυβερνητικές εξουσίες σε ορισμένες περιοχές ενώ εκτρέπει τα έσοδα από τον τουρισμό που δημιουργούνται σε άλλες και εμποδίζει επίσης δημοτικά έργα.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Εσέν για την κίνηση αυτή

“Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση κάνει αρκετά συστηματικά από το 2019”, δήλωσε στο Al-Monitor ο Μπερκ Έσεν, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabanci. Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, ο Έσεν είπε ότι η Άγκυρα “πιέζει σκληρά” για να περιορίσει τη δικαιοδοσία της δημοτικής αρχής.

Αυτό γίνεται όχι μόνο για πολιτικά κίνητρα ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται τον Ιούνιο του 2023, αλλά και για να εξαλείψει την αντίθεση στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που παραμένουν ζωτικής σημασίας για το AKP ως οδός δημιουργίας εσόδων και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας της Τουρκίας.

“Έγινε επίσης, νομίζω, για να περιοριστεί η ταμειακή ροή προς τον δήμο”, είπε ο Έσεν. “Εννοώ τον Πύργο του Γαλατά, κάποιες άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει, παράγουν χρήματα. Έτσι με αυτό τον τρόπο περιορίζουν την οικονομική δυνατότητα της δημοτικής αρχής να αναλάβει τα δικά της έργα”.

Πως αντέδρασε ο Γκιουρκάν Ακγκιούν

Σε μήνυμα στο Twitter ο Γκιουρκάν Ακγκιούν, επικεφαλής του Τμήματος Ζώνης και Πολεοδομίας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, επέκρινε τη μεταβίβαση εξουσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, λέγοντας ότι επιδιώκει να παρακάμψει τα σχέδια δημοτικής ανάπτυξης, αφήνοντας τα νησιά έρμαια στην υπερανάπτυξη και αποψίλωση των δασών που παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης τις τελευταίες δεκαετίες.

“Η προστασία της θάλασσας του Μαρμαρά είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας!” έγραψε ο Ακγκιούν στο Twitter. “Αλλά δεν είναι τα νησιά που μολύνουν τη θάλασσα του Μαρμαρά”. Τα σχέδια του ίδιου του υπουργείου για τα νησιά μένουν να φανούν, αλλά ο Έσεν είπε ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στις δημοτικές δικαιοδοσίες από την κεντρική κυβέρνηση της Άγκυρας θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, που έχουν λίγα “εργαλεία στη διάθεσή τους” για να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις.