Νέα Υόρκη: Αύξηση ορίου ηλικίας στα 21 έτη για αγορά καπνού και τσιγάρων

Την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά καπνού και τσιγάρων από τα 18 στα 21 έτη ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης.

Η διάταξη, η οποία ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ με 35 ψήφους έναντι 10, πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ μέσα σε 30 ημέρες.

Είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που παίρνει ένα τέτοιο μέτρο για να προστατεύσει τους νέους από το κάπνισμα. Μάλιστα το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστίν Κουίν, «Θα σώσει ζωές». Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της πόλης για θέματα υγείας Τόμας Φάρλεϊ, σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο«θα προστατεύσει τους εφήβους και θα εμποδίσει πιθανόν πολλούς να αρχίσουν να καπνίζουν», εξηγώντας πως «πάνω από το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Υόρκη, άρχισαν πριν από τα 21 τους».

«Γνωρίζουμε πως η εξάρτηση από τον καπνό μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα αφότου ένας νέος αρχίζει να καπνίζει, και έχει συνεπώς κρίσιμη σημασία να εμποδίσουμε τους νέους να καπνίσουν πριν ακόμη αρχίσουν», δήλωσε ο δήμαρχος.

«Αυξάνοντας το όριο στα 21 χρόνια, βοηθάμε μια νέα γενιά να αποφύγει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καπνό», πρόσθεσε.

Η Νέα Υόρκη έχει ήδη ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους για τον καπνό. Το κάπνισμα απαγορεύεται στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα πάρκα, στις πλατείες, ακόμη και στις πλαζ της πόλης. Οι φόροι των τσιγάρων είναι επίσης οι υψηλότεροι των ΗΠΑ, 5,85 δολάρια το πακέτο, με αποτέλεσμα η τιμή του πακέτου να φθάνει περίπου τα 12 δολάρια.

Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε δέκα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων να μειωθεί από 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011, σύμφωνα με τη δημαρχία. Ωστόσο, το ποσοστό των νέων που καπνίζουν έχει παραμείνει στάσιμο από το 2007, στο 8,5%.

Οι αρχές εκτιμούν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!