νατο-οι-υπουργοί-άμυνας-αποφασίζουν-γ-1008653
ΚΟΣΜΟΣ | 12.10.2022 | 13:45

ΝΑΤΟ: Οι υπουργοί Άμυνας αποφασίζουν για να ενισχύσουν την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα

Οι υπουργοί άμυνας από περισσότερες από 50 χώρες θα συναντηθούν στο περιθώριο συνόδου του NATO σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα στην Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 και διακοπές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης στη χώρα, σύμφωνα με το Κίεβο.

Τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν ολόκληρες πόλεις από αεροπορικές επιθέσεις.

Χθες, Τρίτη, η Ουκρανία έλαβε το πρώτο από τέσσερα IRIS-T SLM συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει στη χώρα η Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χάνει

Μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO σήμερα και αύριο, 12-13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ παρότρυνε τους συμμάχους να παράσχουν επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία που έγιναν χθες και προχθές ένδειξη αδυναμίας και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εξαντλούνται οι εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στο πεδίο των μαχών. Η Ρωσία όντως χάνει στο πεδίο των μαχών”, σημείωσε ο ΓΓ του NATO.

“Η Ουκρανία έχει την ορμή και συνεχίζει να αποκομίζει σημαντικά κέρδη ενώ η Ρωσία καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές και αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους και κρίσιμης σημασίας υποδομές”, υπογράμμισε.

Απειλές για άμεσο πόλεμο Ρωσίας με άλλες χώρες

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στη Γέφυρα της Κριμαίας, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα την Ουκρανία ότι θα δοθεί σκληρή απάντηση αν σημειωθούν άλλες περαιτέρω “τρομοκρατικές” επιθέσεις, αναφερόμενος σε πιθανή στοχοθέτηση κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η παροχή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θέτει “άμεση απειλή” στα συμφέροντα της Μόσχας, παρατείνει την αιματοχυσία και αυξάνει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την εξάλειψη επικίνδυνων εθνικιστών και την προστασία ρωσόφωνων, έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι κλιμακώνει την σύγκρουση υποστηρίζοντας το Κίεβο.

Προτού οι υπουργοί Άμυνας του NATO αρχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους με δείπνο, προγραμματίζεται να συναντηθούν με τους εταίρους τους της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, οργανισμό που συστάθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για να παρακολουθεί τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες των αξιωματούχων περισσότερων από 50 χωρών θα επικεντρωθούν στην παροχή επιπρόσθετων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο NATO Τζούλιαν Σμιθ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ θα μετάσχει και στις δύο συνόδους στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος της συμμαχίας που γίνεται μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, την ανακοίνωσή της για επιστράτευση και την εξαπόλυση συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών, κινήσεις που το NATO έχει χαρακτηρίσει σαφή κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική συνέβαλαν στην όξυνση των εντάσεων, αν και ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.

Προειδοποίηση και από το ΝΑΤΟ

Το NATO προειδοποίησε χθες τη Μόσχα ότι θα αντιδράσει σε επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές των συμμάχων “ενωμένα και αποφασιστικά” και ότι παρακολουθεί επίσης στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι παρ’ότι η συμμαχία δεν έχει δει αλλαγές στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, επαγρυπνεί και θα προχωρήσει με την ετήσια άσκησή του πυρηνικής ετοιμότητας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ΓΓ του NATO αναφερόταν στην άσκηση “Steadfast Noon”, στην οποία οι αεροπορικές δυνάμεις του NATO εξασκούν τη χρήση αμερικανικών πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη με εκπαιδευτικές πτήσεις, χωρίς πραγματικά πυρά.

Η ματαίωση των ασκήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έστελνε ένα “πολύ εσφαλμένο μήνυμα”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

“Είναι μια άσκηση για να διασφαλιστεί ότι η αποτρεπτική μας πυρηνική δύναμη παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική”, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική ισχύς του NATO είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης οποιασδήποτε κλιμάκωσης των εντάσεων.

Ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε επίσης για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμης σημασίας υποδομών σε απάντηση στην επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι το NATO έχει ήδη διπλασιάσει την παρουσία του στην Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε άνω των 30 πλοίων που υποστηρίζονται από αεροσκάφη και υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

“Μια προμελετημένη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και αποφασιστική αντίδραση”, προειδοποίησε.