nasa-οι-άνθρωποι-θα-ζουν-στη-σελήνη-μέχρι-τ-146518
ΚΟΣΜΟΣ | 22.11.2022 | 11:00

NASA: Οι άνθρωποι θα ζουν στη Σελήνη μέχρι το 2030

Κάθε λόγο να νιώθουν αισιόδοξοι έχουν στη NASA, μετά την επιτυχημένη εκτόξευση της αποστολής Artemis I  με προορισμό τη Σελήνη.

Μάλιστα, αξιωματούχος δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο φεγγάρι εντός της δεκαετίας.

«Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνεια (σ.σ. της Σελήνης), οι οποίοι θα ζουν σε αυτή την επιφάνεια και θα ασχολούνται με την επιστήμη», δήλωσε ο Χάουαρντ Χου, επικεφαλής του προγράμματος του σεληνιακού σκάφους Orion για τη NASA.

Η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τον νέο ισχυρό πύραυλο Space Launch System, ή SLS, την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το διαστημόπλοιο Orion στο δρόμο του προς τη Σελήνη. Το Orion είναι μη επανδρωμένο, αυτή τη φορά, καθώς έχει ως στόχο να δοκιμάσει την ικανότητά του να μεταφέρει μια κάψουλα στη Σελήνη και να επιστρέψει.

Την επόμενη φορά όμως αναμένεται να πάρει μαζί του αστροναύτες καθώς θα κάνει κύκλους γύρω από το ουράνιο σώμα. Η εκτόξευση, η οποία είχε επανειλημμένα καθυστερήσει, έθεσε σε κίνηση τις αποστολές Artemis της NASA, το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Αν όλα πάνε καλά, το ίδιο διαστημόπλοιο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια της σελήνης, για πρώτη φορά από το 1972, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας αστροναύτη.

Το τρέχον σχέδιο προβλέπει ότι το πλήρωμα θα προσγειωθεί κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης, όπου θα περάσει περίπου μια εβδομάδα αναζητώντας ενδείξεις νερού. Εάν βρεθεί το πολύτιμο υγρό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην τροφοδοσία των πυραύλων στο δρόμο τους προς τον Άρη.

Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν μόνιμοι ανθρώπινοι οικισμοί για την υποστήριξη των εξορυκτικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει το businessinsider.