ναγκόρνο-καραμπάχ-το-αζερμπαϊτζάν-αν-825521
ΚΟΣΜΟΣ | 05.10.2022 | 23:00

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ομαδικό τάφο

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε σήμερα ότι ανακάλυψε ομαδικό τάφο Αζέρων στρατιωτών που εκτελέσθηκαν, σύμφωνα με το Μπακού, από Αρμένιους αυτονομιστές στη διάρκεια του πρώτου πολέμου για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις αρχές των χρόνων του 1990.

«Μαζικός τάφος Αζέρων στρατιωτών που βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν στη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Καραμπάχ ανακαλύφθηκε στο χωριό Εντίλι», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Χικμέτ Χατζίγεφ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ.

Όπως είπε, 4.000 Αζέροι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι από εκείνον τον πρώτο πόλεμο. Ο ίδιος κατηγόρησε την Αρμενία ότι αρνείται να ανακοινώσει τον τόπο όπου ετάφησαν ομαδικά Αζέροι στρατιώτες.

Αξιωματούχος της επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν για τους αιχμαλώτους πολέμου, ο Ναμίγκ Εφεντίγεφ, διευκρίνισε στο AFP πως 25 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί από τον Φεβρουάριο στον ομαδικό τάφο στο Εντίλι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ οι μάχες στα επίσημα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 280 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας φόβους για έναν νέο εκτεταμένο πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την Κυριακή, το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» στις πρόσφατες εχθροπραξίες, κυρίως πως εκτέλεσε και βασάνισε Αρμένιους στρατιώτες τους οποίους είχε αιχμαλωτίσει.

Αντιδρώντας, το Μπακού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας της στρατιωτικής εισαγγελίας του για ενδεχόμενους εκβιασμούς.