μυστικές-επαφές-ηπα-ρωσίας-στην-του-1092815
ΚΟΣΜΟΣ | 14.11.2022 | 16:21

Μυστικές επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας στην Τουρκία για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ούτε διαψεύδει, ούτε και επιβεβαιώνει. Η Τουρκία αρνείται και να σχολιάσει καν. Και η είδηση πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μυστικές επαφές, υψηλού επιπέδου, στην Άγκυρα δημιουργεί την αίσθηση πως ίσως έχει φτάσει η αρχή του τέλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη, ακόμη μια ένδειξη πως μάλλον υπάρχει… φωτιά εκτός από καπνό, ήρθε από την ρωσική εφημερίδα Kommersant. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν μυστικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρας.

Ανάμεσα σε εκείνους που συμμετέχουν στις μυστικές συνομιλίες είναι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας. Η Kommersant δεν αποκαλύπτει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες.

Οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ στην Άγκυρα έρχονται ενώ οι δυο πλευρές παραμένουν σε… ψυχροπολεμικό κλίμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει μπει σε νέα φάση μετά την απόφαση της Μόσχας να εγκαταλείψει τη Χερσώνα.

Η υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα είναι η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, νίκη των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Τουρκία παρουσιάζει συχνά τον εαυτό της ως διαιτητή ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο βοήθησε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.