μπόρις-τζόνσον-σοκαρισμένος-από-τη-762053
ΚΟΣΜΟΣ | 10.06.2022 | 16:55

Μπόρις Τζόνσον: «Σοκαρισμένος» από την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών στρατιωτών από τους φιλορώσους του Ντονέτσκ

Σοκ. Αυτό περιγράφει την κατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μόλις έμαθε για την απόφαση του «δικαστηρίου» των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ να καταδικάσει εις θάνατον δύο Βρετανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο Βρετανοί ήταν μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση προστατεύονται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

«Ο πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι το Λονδίνο «υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να τους απελευθερώσει».

Όπως τόνισε, το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών.

«Τους παρέχεται προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Οι δύο Βρετανοί, ο Έϊντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, όπως και ο Μαροκινός Σααντούν Μπραχίμ κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στο Ντονέτσκ.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καταδίκασε την ποινή που επιβλήθηκε στους δύο Βρετανούς κάνοντας λόγο για μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης – θέση που συμμερίζεται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – και έθεσε το θέμα στον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρι Κουλέμπα σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από φιλορώσους. Η απόφαση εναντίον τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης», υπογράμμισε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σε ερώτηση αν το Λονδίνο θα συνομιλούσε με την Μόσχα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν έχουμε τακτική επικοινωνία με τους Ρώσους».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Άσλιν, κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε τους Βρετανούς πολίτες με αυτόν τον απολύτως εξωφρενικό τρόπο», είπε στο BBC, λέγοντας ότι η Ουκρανία τον διαβεβαίωσε ότι οι Άσλιν και Πίνερ θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα κατά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο Βρετανοί και ο Μαροκινός διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του Ντονέτσκ.

Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.