Κόσμος

Μπορέλ: Το μεταναστευτικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σήμανε συναγερμό για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά τρόπο «διαλυτικό» σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στον Guardian, επικαλέστηκε τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τη εν γένει αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο μεταναστευτικό και λιγότερο στον ευρωσκεπτικισμό.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Brexit, το οποίο όπως είπε δεν έγινε «επιδημία» στην ΕΕ. «Κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει τους βρετανούς αποχωρώντας από την ΕΕ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μεταναστευτικό προκαλεί «μεγαλύτερο ρήγμα» εντός της ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να αποδειχθεί «διαλυτικό».

Αν και έχουμε δημιουργήσει κοινά εξωτερικά σύνορα «δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», επισημαίνει και προσθέτει πως για αυτό το φαινόμενο ευθύνονται οι βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν εντός της ΕΕ.

«Η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί κυρίως λόγω των πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στη ζώνη του Σαχέλ», τόνισε, διαχωρίζοντας τον πόλεμο της Ουκρανίας από την μεταναστευτική πίεση.

«Από Γιβραλτάρ μέχρι τον Καύκασο υπάρχει ένας κύκλος αστάθειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συνεχιστεί και μετά από αυτόν. Η μετανάστευση από την Αφρική δεν προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι βαθύτερες αιτίες της είναι η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και η κακή διακυβέρνηση», είπε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξή του, υπογράμμισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία με ορισμένες αφρικανικές χώρες, οι οποίες ωστόσο καθίστανται δυσκολότερες λόγω των εξελίξεων στην περιοχή με τα στρατιωτικά καθεστώτα, τα πραξικοπήματα και τη δράση που αναπτύσσουν διάφορες μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η Wagner, εντός των συνόρων πολλών αφρικανικών χωρών.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Πούτιν: «Ηλίθιοι και νεοφασίστες» οι Ουκρανοί ηγέτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τους Ουκρανούς ηγέτες «ηλίθιους και νεοφασίστες», επαινώντας παράλληλα τη…

2 ώρες ago

ΙΝΚΑ: 20% ακριβότερο το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Περίπου κατά 20% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι, θα είναι το φετινό το τραπέζι των…

4 ώρες ago

Ιταλία: Σύγκρουση αμαξοστοιχιών- Τουλάχιστον 17 τραυματίες

Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στην βορειοανατολική Ιταλία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να τραυματιστούν. «Σύγκρουση μεταξύ…

4 ώρες ago

Λύτρας ανέλαβε τον 18χρονο: «Το παιδί είναι σε σοκ, έπεσε κι άλλη ναυτική φωτοβολίδα»

Ο Απόστολος Λύτρας, μιλώντας για τον 18χρονο, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του για την…

4 ώρες ago

Αττική: Καταστηματάρχης είχε βάλει κρυφές κάμερες στις γυναικείες τουαλέτες

Στα Βριλήσσια συνελήφθη καταστηματάρχης που είχε βάλει κρυφές κάμερες στις γυναικείες τουαλέτες του μαγαζιού του…

4 ώρες ago

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Αττική εξαιτίας χιονοπτώσεων

Ευρεία σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση…

5 ώρες ago