μπολσονάρου-ο-πρόεδρος-της-βραζιλίας-770950
ΚΟΣΜΟΣ | 13.09.2022 | 13:37

Μπολσονάρου: Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας χάνει τις εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, Ζαΐχ Μπολσονάρου, διευρύνοντάς το σε 15 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Λούλα συγκεντρώνει 46% έναντι 31% του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του IPEC η διαφορά που χώριζε τους δύο υποψηφίους ήταν 13 ποσοστιαίες μονάδες (44% για τον Λούλα έναντι 31% για τον Μπολσονάρου).

Στον πιθανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, το προβάδισμα του Λούλα αυξήθηκε από 16 σε 17 ποσοστιαίες μονάδες, αφού προβλέπεται να εξασφαλίσει 53% των ψήφων έναντι 36% του Μπολσονάρου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Παρά τις εξαγγελίες για μέτρα κατά του πληθωρισμού και για ενίσχυση των προγραμμάτων πρόνοιας, θετική άποψη για τον πρόεδρο Μπολσονάρου εξέφρασε μόλις το 30% των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα, το ποσοστό όσων εξέφρασαν αρνητική άποψη ανήλθε στο 45% από 43% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC (πρώην IBOPE) διενεργήθηκε με αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.512 ψηφοφόρων στο διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.