μπολσονάρου-κατηγορείται-για-έγκλη-770950
ΚΟΣΜΟΣ | 20.10.2021 | 19:57

Μπολσονάρου: Κατηγορείται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Tην άσκηση δίωξης σε βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για δέκα «προμελετημένα» αδικήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 ζήτησε την Τετάρτη (20/10) η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή (CPI) της Γερουσίας της Βραζιλίας. Ανάμεσα στα αδικήματα είναι και αυτό του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας»!

«Έπειτα από έξι μήνες εντατικών εργασιών, αυτή η κοινοβουλευτική επιτροπή συνέλεξε αποδείξεις που δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (…) ενήργησε με καθυστέρηση στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκθέτοντας σκοπίμως τον πληθυσμό σε πραγματικό κίνδυνο μαζικής μόλυνσης» αναφέρεται στην έκθεση, έκτασης περίπου 1.200 σελίδων.

Η CPI, στην οποία μετείχαν γερουσιαστές από πολλές διαφορετικές πολιτικές τάσεις, κατέληξε σε ένα πόρισμα καταστροφικό για την εικόνα του προέδρου, ζητώντας την παραπομπή του σε δίκη για «τσαρλατανισμό» και «κακοδιοίκηση».

Η επιτροπή, που χαρακτηρίστηκε «μασκαράτα» από τον Μπολσονάρου, έλαβε συγκλονιστικές καταθέσεις και μαρτυρίες για πειράματα σε ανθρώπους με αναποτελεσματικά φάρμακα. Για τους γερουσιαστές, τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση ήταν σκόπιμα επειδή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην λάβει τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Μολονότι οι κατηγορίες είναι σοβαρές, προς το παρόν εκτιμάται ότι θα έχουν μόνο συμβολική σημασία, αφού ο ακροδεξιός πρόεδρος στηρίζεται από το Κοινοβούλιο που δεν αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του.