μπέρνι-έκλεστοουν-θα-δεχόμουν-ακόμη-1041108
ΚΟΣΜΟΣ | 30.06.2022 | 13:42

Μπέρνι Έκλεστοουν: «Θα δεχόμουν ακόμη και σφαίρα για χάρη του Πούτιν»

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν έχει πει ότι «θα έδινε τη ζωή του» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την εισβολή του στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Σε μια πολυσυζητημένη συνέντευξη στο Good Morning Britain, το πρώην αφεντικό της Formula 1, χαρακτήρισε τον 69χρονο Πούτιν «πρώτης τάξεως άτομο» και «λογικό», με φόντο τις αναφορές για ρωσικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες και ένα εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Ο 91χρονος Κροίσος είπε ότι οι απώλειες αμάχων «δεν ήταν σκόπιμες», παρά τον φόβο ότι δεκάδες χιλιάδες αθώοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. «Δεν ήταν σκόπιμο, κοιτάξτε πόσες φορές η Αμερική έχει εισβάλει σε διαφορετικές χώρες που δεν είχαν καμία σχέση με την Αμερική».

«Θα δεχόμουν ακόμα και σφαίρα για χάρη του Βλαντίμιρ Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά ο Έκλεστοουν, ο οποίος πιστεύει ότι ο Πούτιν «έκανε το σωστό» δίνοντας εντολή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μιλώντας από το ισπανικό θέρετρο της Ίμπιζα, ο Βρετανός κροίσος χλεύασε και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι «ήταν κωμικός πριν τον πόλεμο, και φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει να είναι». «Αν είχε μιλήσει στον Πούτιν» η εισβολή «θα είχε καταλήξει διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι μια αλλαγή στις ενέργειες του Ζελένσκι, αντί του Πούτιν, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον πόλεμο, ο Έκλεστοουν απάντησε χωρίς δισταγμό: «Απολύτως». «(Ο Πούτιν) κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό για τη Ρωσία. Δυστυχώς, όπως πολλοί επιχειρηματίες, σίγουρα όπως εγώ, κάνουμε λάθη κατά καιρούς και όταν κάνεις το λάθος πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να ξεφύγεις από αυτό»

Ο δισεκατομμυριούχος είναι μακροχρόνιος θαυμαστής του Πούτιν και οι δυό τους έχουν φωτογραφηθεί μαζί σε αθλητικές εκδηλώσεις, με το φακό να τους συλλαμβάνει να μιλάνε ή να γελάνε. Η φιλία τους πιστεύεται ότι «άνθισε» μετά τα εγκαίνια του Ρωσικού Γκραν Πρι το 2014. Ακόμη και την επομένη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Έκλεστόουν περιέγραφε τον Πούτιν ως «έντιμο» και κάποιον που «έκανε ακριβώς αυτό που έλεγε ότι επρόκειτο να κάνει χωρίς επιχειρήματα».

Ερωτηθείς εάν είχε την ευκαιρία να μιλήσει στον Πούτιν για την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία ή αν θα τον παρότρυνε να ξανασκεφτεί τι κάνει, ο Έκλεστοουν απάντησε: «Όχι. Μάλλον το σκέφτηκε ο ίδιος. Μάλλον δεν χρειάζεται υπενθύμιση». «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τώρα εύχεται να μην είχε ξεκινήσει όλη αυτή την “επιχείρηση”, αλλά δεν ξεκίνησε σαν πόλεμος» υποστήριξε.

Η Formula 1 είπε ότι τα σχόλια που έκανε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Grand Prix είναι σε «έντονη αντίθεση» με τις αξίες της. Οι δηλώσεις του Έκλεστοουν προκάλεσαν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον απόηχο της παγκόσμιας καταδίκης του Πούτιν για την έναρξη της εισβολής που κόστισε χιλιάδες ζωές.

Η F1 εξέδωσε ανακοινωθέν,καθιστώντας σαφές ότι οι απόψεις του δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από αυτές που έχουν οι σημερινοί αρχηγοί της F1. Η δήλωση ανέφερε: «Τα σχόλια που έκανε ο Μπέρνι Έκλεστοουν είναι προσωπικές του απόψεις και έρχονται σε πολύ μεγάλη αντίθεση με τη θέση των σύγχρονων αξιών του αθλήματο»