μπέρμποκ-πρέπει-να-ληφθούν-πολύ-σοβαρ-1018218
ΚΟΣΜΟΣ | 06.05.2022 | 17:26

Μπέρμποκ: Πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν

“Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση”, τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Οι απειλές από τον ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων “πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ’ όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου”, δήλωσε η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

“Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση”, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών “μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά”. Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός και επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Αναφερόμενη στην απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι, “ως κυβέρνηση, έχουμε όμως χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές από έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας”. “Σε αυτή την ευθύνη”, συνέχισε, “περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια – ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες”.

Στη συνέντευξη η κυρία Μπέρμποκ ερωτάται ακόμη για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει ο σύζυγός της στην εταιρία συμβούλων επικοινωνίας MSL, απόφαση την οποία η οργάνωση Lobbycontrol χαρακτήρισε “προβληματική”, καθώς η εταιρία εργάζεται συχνά για ξένες κυβερνήσεις και ενδεχομένως διαφημίζεται στο εξωτερικό με τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών. “Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ο σύζυγός μου έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο παιδιά μας. Τώρα επιστρέφει στην εργασία του με μερική απασχόληση. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων”, απάντησε η υπουργός Εξωτερικών