μπαράζ-ρωσικών-βομβαρδισμών-στη-χερσ-1083383
ΚΟΣΜΟΣ | 26.11.2022 | 13:49

Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στη Χερσώνα-15 νεκροί, απομακρύνονται άμαχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να αποσύρθηκαν από τη Χερσώνα μετά την ανακατάληψη της πόλης από τους Ουκρανούς, όμως συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη από την απέναντι πλευρά του Δνείπερου σκορπώντας το θάνατο σε αμάχους.

Η ουκρανική κυβέρνηση άρχισε να απομακρύνει αμάχους από την πόλη. Εκατό άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τρένο στο Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν 26 παιδιά και 6 ασθενείς.

Υπό την πίεση αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων, οι ρωσικές, οι οποίες είχαν εισβάλει και θέσει υπό την κατοχή τους την πόλη στις αρχές Μαρτίου, αποσύρθηκαν από την Χερσώνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν θέσεις στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου και βάλλουν με το πυροβολικό τους από εκεί. Επιπλέον, η υποδομή της Χερσώνας έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που η ουκρανική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να εγκαταλείψουν προσωρινά την πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Χθες “15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί” από ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανέφερε η αξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Γκαλίνα Λούγκοβα σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Οι Ρώσοι εισβολείς άνοιξαν πυρ σε συνοικία με σπίτια με τη βοήθεια συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών. Ένα μεγάλο κτίριο πήρε φωτιά”, είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο περιφερειάρχης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς.

“Λόγω των διαρκών ρωσικών βομβαρδισμών, απομακρύνουμε τους ασθενείς από νοσοκομεία της Χερσώνας”, είχε σημειώσει.

Η ρωσική στρατηγική να βάζει στο στόχαστρο τις βασικές υποδομές, την ώρα που αρχίζει το χειμερινό κρύο στην Ουκρανία, συνιστά “έγκλημα πολέμου” για τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και χαρακτηρίστηκε “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.