μπάιντεν-απειλεί-κίνα-λαμβάνει-απάν-762585
ΚΟΣΜΟΣ | 23.05.2022 | 13:56

Μπάιντεν απειλεί Κίνα & λαμβάνει απάντηση: «Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας»

Οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα, δήλωσε Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιαπωνία όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Η ευθύνη των ΗΠΑ να προστατεύσουν την Ταϊβάν είναι «ακόμη πιο ισχυρή», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπλήρωσε μιλώντας από το Τόκιο.

«Η Αμερική είναι δεσμευμένη στην πολιτική “μία Κίνα”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει την Ταϊβάν. Θα είναι άλλη μία ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν και εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα για «τη βαρβαρότητά της στην Ουκρανία», με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία. Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», συμπλήρωσε.

Αιχμηρή απάντηση Κίνας στον Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, σχολίασε ότι η Κίνα «εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και έντονη διαμαρτυρία» για τη δήλωση. «Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσουν να υποτιμούν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», τονίζοντας ότι το Πεκίνο δεν θα «επιτρέψει σε καμία χώρα να παρέμβει στις εσωτερικές του υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν».