Categories: Κόσμος

Μουντιάλ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά αποκατάσταση των οικογενειών των εργατών που πέθαναν στο Κατάρ

Με ψήφισμά τους οι Ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, από τη FIFA να αποκαταστήσει με σχετικό πρόγραμμα τις οικογένειες των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με το Μουντιάλ 2022 σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τους χιλιάδες εργαζομένους μετανάστες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προετοιμασία του Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Την Πέμπτη (24/11) το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το κράτος του Κόλπου κέρδισε στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για το Παγκόσμιο Κυπέλλου της FIFA εν μέσω αξιόπιστων καταγγελιών για δωροδοκία και διαφθορά.

Εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι βοήθησαν τη χώρα να προετοιμαστεί για το τουρνουά, καθώς και για όλους τους τραυματισμούς.

Περιγράφοντας τη διαφθορά εντός της FIFA ως “ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη”, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2010 δεν ήταν διαφανής και στερούνταν υπεύθυνης εκτίμησης κινδύνου. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η FIFA έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτές με μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να ασκήσουν πιέσεις στην UEFA και στην FIFA με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση της δεύτερης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θεσπιστούν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για την ανάθεση της διοργάνωσης Παγκοσμίων Κυπέλλων, και να διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κριτηρίων βιωσιμότητας για τις διοργανώτριες χώρες.

Προκειμένου να προστατεύονται οι αθλητές και οι οπαδοί και να εξαλειφθεί το πολιτικό ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού (sportswashing), οι παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικά η εμφανής συστηματική βία με βάση το φύλο, θα πρέπει να αποτελούν δεσμευτικό κριτήριο αποκλεισμού από την ανάθεση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα των προετοιμασιών του Μουντιάλ
Με περίπου 2 εκατομμύρια ξένους υπηκόους να αποτελούν περίπου το 94% του εργατικού δυναμικού της χώρας, το ψήφισμα εκφράζει την ικανοποίηση του Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει επιστρέψει 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε θύματα μισθολογικών καταχρήσεων μέσω του λεγόμενου “Ταμείου Υποστήριξης και Ασφαλίσεων των Εργαζομένων”.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο Κατάρ και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου αυτού και ζητούν την επέκτασή του ώστε να συμπεριλάβει όλους τους πληγέντες από την έναρξη των εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, καλύπτοντας επίσης τους θανάτους των εργαζομένων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζητούν επίσης από τη FIFA να συμβάλει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τις οικογένειες των εργαζομένων, ως αποζημίωση για τις συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει.

Comments are closed.


Recent Posts

Χωρισμός – βόμβα στην ελληνική showbiz

Χωρισμός-βόμβα στην ελληνική showbiz, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «On Time» η Ευγενία Σαμαρά και ο Γιάννης Ποιμενίδης αποφάσισαν…

3 λεπτά ago

ΔΕΔΔΗΕ: Προσλήψεις στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την κάλυψη εποχικών…

5 λεπτά ago

Επίδομα παιδιού: Διευκρινίσεις ΟΠΕΚΑ για την απόρριψη αιτήσεων-Πότε πληρώνεται

Διευκρίνιση για τις απορρίψεις αιτήσεων ορισμένων δικαιούχων του επιδόματος Παιδιού κατά την πληρωμή των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, παρέχει με…

15 λεπτά ago

ΑΣΕΠ-2Κ/2021: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα επιλαχόντων

Σήμερα εκδόθηκαν και καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, κατάταξης και απορριπτέων υποψηφίων για την πλήρωση, σύμφωνα με τις…

20 λεπτά ago

Η τετραήμερη εργασία… δουλεύει – Ποιες χώρες την εφαρμόζουν

Οι συζητήσεις γύρω από την τετραήμερη εργασία, αναζωπυρώθηκαν από την πανδημία της COVID-19, με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να…

21 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις 22 μόνιμες προσλήψεις

Γνωστοποιείται ότι εκκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 1Ε/2023 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 9/16.3.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π.), που αφορά…

25 λεπτά ago