moskva-μαζί-του-χάθηκε-και-κειμήλιο-της-ορθ-1010551
ΚΟΣΜΟΣ | 15.04.2022 | 17:00

Moskva: Μαζί του χάθηκε και κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το κομμάτι του «Τίμιου Ξύλου» που υπήρχε στο πλοίο των Ρώσων πιθανόν να βυθίστηκε μαζί με τη ναυαρχίδα που βομβάρδισαν οι Ουκρανοί.H ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο Moskva επιβεβαιώθηκε ότι βυθίστηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, η Ρωσία εκτός από ένα σπουδαίο πλοίο που είχε στις τάξεις της από τη δεκαετία του 1980, ενδέχεται να έχασε και ένα ιερό κειμήλιο με τη βύθισή του.

Μια ειδησεογραφική αναφορά από το 2020 προκαλεί ερωτήματα σχετικά με αν το σκάφος, βυθίστηκε μαζί με ένα κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα κομμάτι Τίμιου Ξύλου που φέρεται να υπήρχε στο σκάφος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το κομμάτι του Τίμιου Ξύλου είχε παραδοθεί στον διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ιγκόρ Οσίποφ και βρισκόταν στο αρχηγείο του στόλου σε ετοιμότητα για να παραδοθεί στο πλοίο «σύντομα», ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το εν λόγω κειμήλιο είναι ένα κομμάτι ξύλου μεγέθους μόλις χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τους πιστούς είναι κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, ανέφερε το Tass. Το θραύσμα αυτό είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Moskva είχε ένα εκκλησάκι για να προσεύχονται οι ναύτες, δήλωσε στο Tass ο Sergiy Khalyuta, αρχιερέας της Περιφέρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεβαστούπολης. Είπε ότι το τεμάχιο επρόκειτο να μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του, ενός ανώνυμου συλλέκτη.

Το Business Insider δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πότε τελικά μεταφέρθηκε το λείψανο στο Moskva ή αν βρισκόταν στο πλοίο κατά τη στιγμή της βύθισης του πλοίου. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.