μόσχα-κλιμάκωση-εάν-εγκατασταθούν-αμ-1082608
ΚΟΣΜΟΣ | 14.12.2022 | 16:42

Μόσχα: Κλιμάκωση εάν εγκατασταθούν αμερικανικοί Patriot στην Ουκρανία

Νέες επιθέσεις σε Κίεβο και Χερσώνα εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι τα συστήματα αυτά θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο των ρωσικών επιθέσεων.

Στο Κίεβο, δύο κτίρια δημόσιας διοίκησης υπέστησαν καταστροφές ενώ έντρομοι πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, κατά τις νέες επιθέσεις της Ρωσίας με drone – καμικάζι.

«Οι τρομοκράτες ξεκίνησαν τη μέρα εκτοξεύοντας 13 drones τύπου Shahed. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, και τα 13 drones καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Στόχος ρωσικής πυραυλικής επίθεσης έγινε και το κτίριο περιφερειακής διοίκησης στη Χερσώνα. Τα νέα πλήγματα σημειώνονται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να στείλουν συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στην Ουκρανία για την ενίσχυση της αεράμυνας της. Με κλιμάκωση της σύγκρουσης σε αυτή την περίπτωση απειλεί η Μόσχα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μεντβέντεφ ότι «αυτά τα συστήματα θα αποτελούσαν αυτομάτως στόχο των ενόπλων δυνάμεων», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «σίγουρα ισχύει».

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στην Ουκρανία η αιφνιδιαστική ανακοίνωση στρατιωτικών γυμνασίων από τη Λευκορωσία και η συγκέντρωση στρατευμάτων της στον νότο, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες ρωσικές επιθέσεις από το λευκορωσικό έδαφος.

Κι ενώ συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, δεκάδες πολίτες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, έχουν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα, αναζητώντας τρόπους για να ζεσταθούν, όπως αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, δωρεές ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ συγκεντρώθηκαν στη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία, που διοργανώθηκε στο Παρίσι με στόχο να ενισχυθεί ο ουκρανικός πληθυσμός ενόψει του χειμώνα.