Κόσμος

Μοράλες: Υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2025

Ο 63χρονος Έβο Μοράλες, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως το 2019, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025.

«Αποφάσισα να αποδεχτώ το κάλεσμα συντρόφων και αδελφών μας που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις μας ανά τη χώρα και να είμαι υποψήφιος για την προεδρία της πολυαγαπημένης μας Βολιβίας», ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Έβο Μοράλες. Παράλληλα κατηγόρησε τον διάδοχό του στην προεδρία, τον Λουίς Άρσε, ότι επιδιώκει να τον παραμερίσει πολιτικά, εμπλέκοντάς τον σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Μοράλες υποχρεώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 να εγκαταλείψει τη Βολιβία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια στον προεδρικό θώκο, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα της δεξιάς» που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Είχε ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, αλλά οι καταγγελίες περί νοθείας έβγαλαν την αντιπολίτευση στους δρόμους και – υπό την πίεση των ενόπλων δυνάμεων – ο πρώτος ιθαγενής που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εξοριστεί.

Μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, τις οποίες κέρδισε από τον πρώτο γύρο ο Λουίς Άρσε, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε κυβερνητικά σχήματα υπό τον Μοράλες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βολιβίας Ιβάν Λίμα δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί εάν ο Έβο Μοράλες νομιμοποιείται να διεκδικήσει μια τέταρτη προεδρική θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Μαθήτρια χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα σε Γυμνάσιο

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Γυμνάσιο Χερσονήσου, όταν μαθήτρια υπέστη…

1 λεπτό ago

Προσλήψεις 35 ατόμων στο Δήμο Χαλανδρίου

ΟΔήμος Χαλανδρίου προκηρύσσει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων,…

6 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε την μετεγκατάσταση του χωριού Μεταμόρφωση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, στην περιοχή της Καρδίτσας, ο οποίος…

6 λεπτά ago

Προσλήψεις 27 ατόμων στο Δήμο Ιλίου

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι επτά (27) ατόμων…

9 λεπτά ago

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν: Σε καταστολή και διασωλήνωση ο αστυνομικός, κρίσιμη η κατάστασή του

Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός…

14 λεπτά ago

Προσλήψεις 58 ατόμων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά…

17 λεπτά ago