μολδαβία-εξετάζει-να-μηνύσει-τη-gazprom-για-232578
ΚΟΣΜΟΣ | 08.11.2022 | 14:06

Μολδαβία: Εξετάζει να μηνύσει τη Gazprom για την περικοπή της προμήθειας φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει μήνυση κατά της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom για την απότομη περικοπή της παροχής φυσικού αερίου, καθώς μελετά τις επιλογές αντίδρασής της στην κίνηση της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της χώρας.

Το μικρό πρώην σοβιετικό κράτος εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Gazprom, με τη ρωσική εταιρεία όμως να έχει περικόψει κατά 40% τις προμήθειες, γεγονός που έχει πλήξει της παραγωγική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Οι δικηγόροι αναλύουν την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τη σύμβαση για το θέμα της προμήθειας ολόκληρου του όγκου φυσικού αερίου”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου στο τηλεοπτικό κανάλι PRO-TV αργά τη Δευτέρα.

“Όταν γίνει σαφές, θα αποφασίσουμε ποιες ενέργειες θα κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση θα δράσουμε”.

Η Μολδαβία, η οποία έχει καταγγείλει την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, έχει συμβόλαιο με την Gazprom που κυμαίνεται από μήνα σε μήνα με βάση την τιμή spot αγοράς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.