μήνυμα-ηπα-στην-κίνα-θα-λειτουργούμ-1075388
ΚΟΣΜΟΣ | 28.09.2022 | 16:55

«Μήνυμα» ΗΠΑ στην Κίνα: Θα λειτουργούμε χωρίς φόβο και δισταγμό στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ θα δράσουν «χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό» στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις απευθυνόμενη σε Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ιαπωνία. Σε δηλώσεις που έκανε την επομένη της κρατικής κηδείας στην Ιαπωνία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε που δολοφονήθηκε, στην οποία παρέστη, η Χάρις κατηγόρησε το Πεκίνο για «ανησυχητική συμπεριφορά» στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα και για «προκλήσεις στο Στενό της Ταϊβάν».

«Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν αποτελούν βασική συνιστώσα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», σημείωσε η Χάρις, αναφέροντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον για να ορίσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να λειτουργούμε χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό, παντού όπου επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο διεκδικεί ταυτοχρόνως την Ταϊβάν και το στενό που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια ναυσιπλοΐας στον κόσμο. Η Κάμαλα Χάρις επανέλαβε την μακροχρόνια αντίθεση της Ουάσινγκτον σε οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα του Πεκίνου να αποκτήσει τον έλεγχο της νήσου, ενώ δεσμεύτηκε για την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Ταϊβάν.