μεξικό-συναγερμός-μετά-το-σεισμό-των-76-1071993
ΚΟΣΜΟΣ | 20.09.2022 | 08:49

Μεξικό: Συναγερμός μετά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (φωτο, βίντεο)

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές του Μεξικό έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 βαθμών που έπληξε χθες την περιοχή.

Σύμφωνα με τις αναφορές, αναμένεται να παρατηρηθούν «αφύσικες κινήσεις της θάλασσας» στη Νέα Καληδονία. Ευτυχώς όμως δεν υπάρχει «κίνδυνος καταστροφικού τσουνάμι», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή μετά τις 18:00.

Λαμβανομένων υπόψη της έντασης, της τοποθεσίας του επικέντρου και του εστιακού βάθους του σεισμού, τα κύματα εκτιμάται πως θα είναι «της τάξης των 20 ως 30 εκατοστών», ύψους το οποίο αντιστοιχεί σε «τσουνάμι μικρής έντασης», σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που έτσι δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Στο μέτρο που δεν υφίσταται «κίνδυνος» να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια», εξήγησαν οι αρχές.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το δυτικό τμήμα του Μεξικού και την πρωτεύουσα στις 13:05 χθες, στην «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα των 9 εκατ. κατοίκων, που φθάνουν τα 25 εκατ. αν προστεθούν σ’ αυτούς όσοι ζουν σε προάστια της μητρόπολης.