μενέντεζ-οι-πρακτικές-της-τουρκίας-δε-1063501
ΚΟΣΜΟΣ | 26.08.2022 | 23:07

Μενέντεζ: Οι πρακτικές της Τουρκίας δεν είναι δημοκρατικής χώρας, να μην δοθούν τα F-16

Μύδρους κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία για την παραχώρηση και την αναβάθμιση των F-16 προς την Άγκυρα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δήλωσε κατά την αναγόρευσή σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως δημοκρατική χώρα και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον αντίποδα, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι πρόκειται για γεωστρατηγικής σημασίας έργο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη θέση του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικότερα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι, μάλιστα, ο πολιτικός που ηγείται στις ΗΠΑ του κινήματος που εναντιώνεται στη συμφωνία για την παραχώρηση επιπλέον μαχητικών F-16 και αναβάθμισης όσο διαθέτει ήδη η Τουρκία, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται σε απειλητικές ενέργειες ενάντια σε μία σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε:

Μενέντεζ: Οι πρακτικές της Τουρκίας δεν είναι δημοκρατικής χώρας, να μην δοθούν τα F-16 – Γεωστρατηγικό κέντρο η Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ – Χαρακτήρισε την Τουρκία «μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο»

Μύδρους κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία για την παραχώρηση και την αναβάθμιση των F-16 προς την Άγκυρα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δήλωσε κατά την αναγόρευσή σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως δημοκρατική χώρα και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον αντίποδα, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι πρόκειται για γεωστρατηγικής σημασίας έργο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη θέση του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικότερα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι, μάλιστα, ο πολιτικός που ηγείται στις ΗΠΑ του κινήματος που εναντιώνεται στη συμφωνία για την παραχώρηση επιπλέον μαχητικών F-16 και αναβάθμισης όσο διαθέτει ήδη η Τουρκία, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται σε απειλητικές ενέργειες ενάντια σε μία σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε:

«Κανένα καλύτερο μέρος δε θα μπορούσα να σκεφτώ από εδώ για να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο αλλά και για την κλιματική κρίση που μαστίζει τον κόσμο. Κανένα καλύτερο μέρος δε μπορούσα να βρω για να διατρανώσω τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δυο λαών μας και τις τεράστιες εύκαιρες που ανοίγονται μπροστά μας.

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, που συνεχώς παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της. Κανένας δε μπορεί να ανεχτεί αυτές τις πρακτικές. Ειδικά από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατικής χώρας και σε ότι με αφορά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις παρασχεθούν αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ».

Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Τη γεωστρατηγική σημασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG (υγροποιημένοι φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά του κ. Μενέντεζ στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, άλλωστε, ο Γερουσιαστής τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», η οποία κατέστη νόμος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία και δη την αμυντική.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και στις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ενόψει και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις για την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Ρομπέρτ Μενέντεζ: Φωτογραφία από το Κογκρέσο, ιστορική φωτογραφία. Για εσάς αλλά και για το γεγονός ότι έχετε δύο γυναίκες να στέκονται πίσω σας, την Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήταν μία ιστορική στιγμή για εμένα αλλά πιστεύω και για τη χώρα μου.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αλλά, είμαι βέβαιος, και για εσάς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα έχετε κάνει για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε εργαστεί. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το  γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχετε έναν εξαιρετικά καλό Πρέσβη και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε.

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Συμφωνούμε απολύτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Πρέσβη μας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό, ήμουν βέβαιος πως θα έκανε εξαιρετική δουλειά και επομένως είμαι πολύ χαρούμενος. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επίσης που έχουμε τη δική σας Πρέσβη. Είναι εξαίρετη εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσπάθησα να περάσω απαρατήρητος σε αυτή την επίσκεψη αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και είναι εξαιρετική η εξέλιξη εκεί, υπό την ηγεσία σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή.

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Εκτιμώ πως θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες.