μεγιστάνας-των-crypto-έχασε-το-94-της-περιουσ-1091183
ΚΟΣΜΟΣ | 10.11.2022 | 08:10

Μεγιστάνας των crypto έχασε το 94% της περιουσίας του σε μια νύχτα

O διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, με περιουσία 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είδε την περιουσία του να καταστρέφεται κατά 94%, σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση του πλούτου που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την Τρίτη, ο 30χρονος διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε ότι η FTX πωλείται στην ανταγωνιστική εταιρεία Binance προκειμένου να ανακουφιστεί από μια σοβαρή κρίση ρευστότητας.

Ο ιδρυτής της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε 29 δισεκατομμύρια δολάρια στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά η καθαρή του περιουσία εξακολουθούσε να υπολογίζεται στα 84,3 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την ημέρα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έχασε 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο ημέρες όταν ρώτησε τους χρήστες του Twitter εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην αυτοκινητοβιομηχανία του — αλλά παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ομοίως, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, διατήρησε τη θέση του ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2019, παρά το γεγονός ότι είδε την περιουσία του να πέφτει κατά 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια νύχτα, όταν εγκατέλειψε το 25% της μετοχής του στην Amazon για να διευθετήσει το διαζύγιό του με την πρώην σύζυγό του Μακένζι Σκοτ.

Ένας δισεκατομμυριούχος που έφτασε κοντά στο ρεκόρ του Bankman-Fried είναι ο έμπορος Bill Hwang, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 έχασε ολόκληρη την περιουσία του 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες, αφού η εταιρεία του Archegos Capital Management αθέτησε τα δάνειά της.

Οι απώλειες του Bankman-Fried έρχονται στον απόηχο της καταστροφικής κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Ο Changpeng Zhao, ο ιδρυτής της Binance – του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που εξαγοράζει την FTX – έχασε 79,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του φέτος ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης, σύμφωνα με το Bloomberg.