Με κατάνυξη ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου – Δηλώσεις

Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη γιόρτασαν σε όλη την Ελλάδα οι πιστοί την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο επίκεντρο και αυτή την χρονιά η Παναγιά της Τήνου, η Παναγία του Σουμελά, στην Ημαθίας, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, αλλά και εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες και μοναστήρια ανά την Επικράτεια. Ο εορτασμός της Κοίμηση της Θεοτόκου, ήταν και η αφορμή για ολιγοήμερες διακοπές της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί της Λευκάδας, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργίς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, η μεγάλη μέρα της γιορτής της Παναγίας, να γίνει και η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη του: «Χρόνια πολλά σε όλους, σε όλους μας. Είναι μια μεγάλη ημέρα, μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Ελπίζω και εύχομαι, να είναι και η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη, που δυστυχώς για αρκετό χρόνο βαστάζει», δήλωσε.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο, όπου βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του, γιόρτασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την κορυφαία Θεομητορική εορτή.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, μαζί με πλήθος πιστών, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία στη μνήμη της Μεγαλόχαρης, στον ιερό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς αντάλλαξε τις καθιερωμένες ευχές, για καλή Παναγιά και χρόνια πολλά, με συμπατριώτες του και κατευθύνθηκε στην πλατεία της Πύλου με τα μεγάλα πλατάνια, όπου μαζί με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, συμπατριώτες και φίλους του απόλαυσε τον καφέ του με χαλαρή συζήτηση.

Η μέρα της Παναγίας γιορτάσθηκε και φέτος στην Τήνο με την παρουσία πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδας.

Προσκυνητές όλων των ηλικιών βρέθηκαν από νωρίς το πρωί συνωστισμένοι στον δρόμο, που ενώνει το λιμάνι με τον εκκλησία της Ευαγγελίστριας, να περιμένουν υπομονετικά την έξοδο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τον ναό και την τελετουργική κάθοδό της στη Χώρα, που θα τους επέτρεπε να περάσουν από κάτω και να λάβουν την ευλογία της.

Την κυβέρνηση εκπροσώπευσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης . «Μπορούμε όλοι μαζί με εθνική ομοψυχία, ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές και να βάλουμε πάλι την Ελλάδα πρωτοπόρα, δηλαδή στη θέση που της αρμόζει» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ.  Βρούτσης, μνημονεύοντας την ιστορική επέτειο του τορπιλισμού της Έλλης στο λιμάνι του νησιού κι ευχόμενος στους πιστούς καλή δύναμη και χρόνια πολλά, με την ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου. «Αυτό που νιώθουμε σήμερα είναι ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, όμως, δεν θα πάνε χαμένες, γιατί αντλούμε από την ιστορία μας. Η Ελλάδα είχε και έχει δύο κιβωτούς: τις θρησκευτικές της αξίες και τη δύναμη του ελληνισμού. Και αυτές θα μας βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» σημείωσε ο υπουργός.

Υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιάνιζε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η εικόνα κατέληξε στην κεντρική εξέδρα της παραλίας, όπου ιεράρχες, οι επικεφαλής των τριών όπλων, εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αυτοδιοικητικοί και τοπικοί άρχοντες έψαλαν το «Υπερμάχω», απηύθυναν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους συγκεντρωμένους και αποχώρησαν.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση