με-ελληνική-οργάνωση-η-διεθνής-διάσκε-242844
ΚΟΣΜΟΣ | 29.10.2013 | 22:20

Με ελληνική οργάνωση η διεθνής διάσκεψη στην Άγκυρα για τον «Δεύτερο Βόσπορο»

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και τουρκικών τοπικών κοινοτήτων και επιστημονικών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους κατά τη διάρκεια διεθνούς περιβαλλοντικής διάσκεψης με θέμα «Φαραωνικά Σχέδια» που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, από 26-27 Οκτωβρίου, για το φιλόδοξο σχέδιο του Τούρκου Πρωθυπουργού να κατασκευάσει έναν τεχνητό θαλάσσιο διάδρομο, γνωστό ως και ο «Δεύτερος Βόσπορος», έως το 2023 που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Την εν λόγω Διάσκεψη οργάνωσαν από κοινού η «Εταιρία Πράσινης Σκέψης» από την Τουρκία και το «Πράσινο Ινστιτούτο» από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», ο Καθηγητής Κεμάλ Σεϊντάμ, του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Χάκετεπ της Άγκυρας, υπογράμμισε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου ισθμού θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και για ολόκληρο τον παράλιο χώρο της με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη γη όσο και στους κατοίκους διαφόρων τοπικών κοινοτήτων. Τόνισε μάλιστα με χαρακτηριστικό τρόπο ότι όταν εισρεύσει καινούργιο νερό από τη Μαύρη Θάλασσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τότε η τελευταία θα γεμίσει από πλούσια θαλάσσια οργανική ύλη, και, έτσι, με ψάρια.

“Πιστεύουμε”, τόνισε ο καθηγητής Σεϊντάμ, “ότι τα πρώτα δέκα χρόνια οι ψαράδες και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι ευτυχείς γιατί θα έχουν περισσότερα ψάρια. Προϊόντος του χρόνου, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι θα μας καταριούνται που αφήσαμε να γίνει το έργο αυτό”. Και συνέχισε: «Η Θάλασσα του Μαρμαρά, που είναι παιδί της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, θα έχει ολοένα και λιγότερο οξυγόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται από τις ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού που θα εισρέουν από τη Μαύρη Θάλασσα με συνέπεια να δημιουργηθεί κατάσταση ανοξίας στο Μαρμαρά», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος κανείς να γνωρίζει ποιες άλλες καταστροφές περιμένουν τόσο το περιβάλλον στην περιοχή όσο και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αφού δεν έχει γίνει λεπτομερής ωκεανογραφική μελέτη και όταν εξήγγειλε το έργο η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε την επιστημονική κοινότητα.

Ο κύριος Πάολο Πριέρι, εκπρόσωπος του «Φόρουμ Εναντίον Αχρείαστων Επιβαλλόμενων Μεγάλων Σχεδίων», που είναι ένας διεθνής οργανισμός που αντιπροσωπεύει διάφορες επιστημονικές ομάδες από την Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Ρουμανία, Μαρόκο, και από αλλού, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε στην περίοδο των αχρείαστων μεγάλων σχεδίων» τα οποία είναι εφικτά λόγω των υπαρχουσών τεχνολογικών δυνατοτήτων και χρήματος που είναι ύποπτης προέλευσης. Η επιβάρυνση όμως μεταφέρεται ουσιαστικά στους ώμους των μελλοντικών γενεών.

Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και η κυρία Ελέν Φλοτρ, αρχηγός της Γαλλικής Αντιπροσωπείας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία δεν πήγε, αλλά διεμήνυσε ότι είναι εναντίον των μεγάλων έργων στην Τουρκία και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Βουλή.

Σήμερα, περίπου 52.000 πλοία διαπλέουν τα Στενά του Βοσπόρου που έχουν μήκος 31 χιλιόμετρα.

Πηγή:www.todayszaman.com