με-αιχµάλωτες-εργάτριες-των-nαζί-έγινα-607732
ΚΟΣΜΟΣ | 27.03.2019 | 17:20

Με αιχµάλωτες εργάτριες των Nαζί έγιναν δισεκατοµµυριούχοι

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερµανία µετά τις αποκαλύψεις της εφηµερίδας «Bild» ότι η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια επιχειρηµατιών της χώρας, οι Ράιµαν, έγιναν αυτοί που είναι σήµερα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, εκµεταλλευόµενοι την καταναγκαστική εργασία των έγκλειστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Πιο συγκεκριµένα, τόσο ο πατριάρχης της οικογένειας Αλµπερτ Ράιµαν, που πέθανε το 1954, όσο και ο γιος του Αλµπερτ Ράιµαν ο νεότερος, ο οποίος απεβίωσε το 1984, φέρονται να ήταν ένθερµοι υποστηρικτές του Χίτλερ και κανονικά θα έπρεπε να είχαν φυλακιστεί µετά τον πόλεµο. Η οικογένεια Ράιµαν µε τα χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα χέρια της περιουσία ύψους 33 δισ. ευρώ.

Μέσω της επενδυτικής εταιρείας JAB Holding, που είναι το βασικό όχηµά της, κατέχει ποσοστά σε µια σειρά από γνωστές επιχειρήσεις, όπως είναι τα Krispy Kreme Doughnuts, η εταιρεία υποδηµάτων Jimmy Choo και το brand της Calvin Klein για τα αρώµατα. ∆ιαθέτει, επίσης, ποσοστό στα γνωστά ανά την Ευρώπη καταστήµατα Pret A Manger, αλλά και το 51% της Jacobs Douwe Egberts. Σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα, η «µαγιά» για την περιουσία των Ράιµαν δηµιουργήθηκε από γυναίκες που εργάζονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.

Στην πλειονότητά τους αυτές προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη και εργάστηκαν σε εργοστάσια των Ράιµαν, που τότε ασχολούνταν µε τη… χηµεία τροφίµων, στην περιοχή Λουντβιγκσχάφεν. Και κακοποίηση Αλλες εργάστηκαν στις επαύλεις της οικογένειας και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Στα ίδια εργοστάσια είχαν δουλέψει υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας και αιχµάλωτοι πολέµου από τη Γαλλία. Οι απόγονοι των δύο ναζί της οικογένειας Ράιµαν, µετά τις αποκαλύψεις, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε δωρεά 10 εκατ. ευρώ σε κάποιον σχετικό µε το θέµα φορέα.