μαζική-εξόντωση-ψαριών-στην-αυστραλί-1154013
ΚΟΣΜΟΣ | 21.03.2023 | 23:49

Μαζική εξόντωση ψαριών στην Αυστραλία

Οι τοπικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσαν ότι η θανάτωση των ψαριών ήταν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου κύματος καύσωνα στην Αυστραλία, που επηρέασε επίσης την άγρια ​​ζωή στον τοπικό ποταμό Ντάρλινγκ-Μπάκα, αναφέρει το BBC.

Οι ντόπιοι λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη θανάτωση ψαριών που έχει γίνει ποτέ σε αυτό το ποτάμι, αν και μια παρόμοια καταστροφή με ένα τεράστιο απώλεια ψαριών σε αυτό το ποτάμι συνέβη μόλις πριν από τρία χρόνια.

Το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Νότιας Ουαλίας (DPI) δήλωσε ότι ο καύσωνας έχει θέσει το οικοσύστημα «υπό πρόσθετο στρες», αναφέρει το Tanjug.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο συχνά, πιο έντονα και διαρκούν περισσότερο.

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν επιτύχουν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές.

«Κανείς δεν ήταν έτοιμος για αυτό που αντικρίσαμε εδώ», δήλωσε ο Γκρέεμ ΜακΚραμπ, κάτοικος του Μενίντι, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι «απέτυχαν στα καθήκοντά τους» όσον αφορά τη διαχείριση του ποταμού και τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθούσαν στην πρόληψη τέτοιων καταστροφών.

«Εάν γνωρίζετε ότι η ποιότητα του νερού είναι καλή ή κακή, μπορείτε να λάβετε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νερό απελευθερώνεται στα αντερείσματα από τις λίμνες και να αποφύγετε να στείλετε μαύρο νερό στα αντερείσματα για να σκοτώσει τα ψάρια», δήλωσε ο ΜακΚραμπ.

Τα φαινόμενα μαύρου νερού συμβαίνουν «κατά τη διάρκεια πλημμυρών, όταν οργανικά υλικά ξεπλένονται από την όχθη του ποταμού και την πεδιάδα και εισέρχονται στο ποτάμιο σύστημα», σύμφωνα με την υπηρεσία υδάτων της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι αυστραλιανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για την επικείμενη καταστροφή από την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας «ένα εξελισσόμενο γεγονός πογκρόμ ψαριών μεγάλης κλίμακας» που περιλαμβάνει εκατομμύρια κουφάρια στον ποταμό. Το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Νότιας Ουαλίας (DPI) κατηγόρησε τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό, γνωστά ως υποξία, καθώς τα νερά των πλημμυρών υποχωρούν.

«Ο πληθυσμός των ψαριών αυξάνεται κατά τη διάρκεια των πλημμυρών και στη συνέχεια μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές θνησιμότητες ή «εκρήξεις» όταν οι ροές επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο Κάμερον Λέι, διευθυντής περιβάλλοντος γλυκών υδάτων στο DPI Fisheries. «Μπορεί επίσης τα ψάρια να είναι πιο ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές πιέσεις όπως τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, ιδίως κατά τη διάρκεια ακραίων συνθηκών όπως οι αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σήμερα στην περιοχή».

Ο Κάμερον επίσης χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Φαρενάιτ – (37,7 βαθμών Κελσίου) στην περιοχή θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερες προκλήσεις.