μασκ-απολύει-στο-twitter-αλλά-αγόρασε-το-ακρ-1090120
ΚΟΣΜΟΣ | 07.11.2022 | 11:10

Μασκ: Απολύει στο twitter αλλά αγόρασε το ακριβότερο ιδιωτικό τζετ

Εν μέσω της κατακραυγής που δέχεται από τους χρήστες του ίδιου του του μέσου και όχι μόνο, για τις χιλιάδες απολύσεις στο twitter, ο Έλον Μασκ αποφάσισε να προσθέσει στην «συλλογή» του το μεγαλύτερο και ακριβότερο ιδιωτικό τζετ στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, ο δισεκατομμυριούχος παρήγγειλε τον Ιούνιο μέσω θυγατρικής της εταιρείας SpaceX το νεότερο, πιο πολυτελές και τεχνολογικά σύγχρονο μοντέλο της εταιρείας Gulfstream: το G700.

Θεωρείται το κορυφαίο μοντέλο παγκοσμίως, με την τιμή απόκτησης του να ξεκινάει από τα 78 εκατομμύρια δολάρια, συν το κόστος των πρόσθετων αξεσουάρ και επιλογών του κάθε νέου ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν λίστες…αναμονής από τον Δεκέμβριο του 2021, και έχουν παραδοθεί μόλις 11 αεροσκάφη σε βαθύπλουτους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο Gulfstream G700 θα παραδοθεί στον Ίλον Μασκ μέσα στο 2023 με βάση το συμβόλαιο αγοράς αλλά όχι στις αρχές του επόμενου έτους όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα αλλά με καθυστέρηση 3-6 μηνών καθώς αυτή την περίοδο γίνεται η τελική διαμόρφωση του νέου μοντέλου στις εγκαταστάσεις της Gulfstream στην πόλη Σαβάννα στην πολιτεία της Τζόρτζια με βάση της επιλογές του νέου ιδιοκτήτη του Twitter.

Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, έχει εμβέλεια 13.890 χλμ (ή 7.500 ναυτικών μιλίων), με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μπορεί να πετάξει από το Σαν Φρανσίσκο ως την Σιγκαπούρη χωρίς στάση για ανεφοδιασμό. Η ταχύτητα πτήσης του είναι λίγο κάτω από την ταχύτητα του ήχου (0,925 Μαχ) και στις δοκιμές το G700 πέταξε από την Τζόρτζια των ΗΠΑ μέχρι τη Γενεύη της Ελβετίας σε 7 ώρες και 37 λεπτά.

Το νέο ιδιωτικό αεροπλάνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο διαθέτει τη μεγαλύτερη καμπίνα μεταξύ των εταιρικών τζετ (business liar jets) με μήκος 17,3 μέτρα ενώ το αεροπλάνο διαθέτει 20 παράθυρα, για να υπάρχει άπλετο φως στο εσωτερικό του τζετ. Το μοντέλο G700 έχει μήκος 33 μέτρα και ύψος 8 μέτρα, ενώ το πλάτος του κυμαίνεται αναλόγως της εσωτερικής του διαμόρφωσης και τις προσωπικές επιλογές πολυτέλειας, τεχνολογίας και χώρων κάθε αγοραστή. Το G700 μπορεί να φιλοξενήσει έως και 19 επιβάτες, με χώρους διαβίωσης για 5 άτομα και με πριβέ σουίτα με διπλό πολυτέλειας βασιλικού μεγέθους κρεββάτι.

Τα καθίσματα είναι χειροποίητα από ειδική συλλογή πολυτελείας και μετατρέπονται σε εργονομικά κρεβάτια. Τα καθίσματα είναι βέλτιστα τοποθετημένα δίπλα στα παράθυρα, κοντά σε χειριστήρια καμπίνας με οθόνες αφής και μπορούν να προσφέρουν ύπνο με άνεση σε 5-9 άτομα, ανάλογα τον τελικό σχεδιασμό της καμπίνας του αεροσκάφους.

Η καμπίνα χωρίζεται σε διάφορα τμήματα, όπως τα μπροστινά καθίσματα, μια αίθουσα ψυχαγωγίας, το μπάνιο, την τραπεζαρία, τουαλέτες για τους επισκέπτες καθώς και μια σουίτα με ιδιωτικό μπάνιο. Ένα από τα πλεονεκτήματα του G700 είναι η ιδιωτική σουίτα, η οποία είναι σχεδιασμένη, για να παρέχει όλες τις ανέσεις στον ιδιοκτήτη του Gulfstream G700. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Gulfstream, πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό τζετ που έχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένο σκοπό και κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία του.

Εκτός από το κόστος της αγοράς του συγκεκριμένου τζετ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα κόστη πτήσης και συντήρησής του.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Liberty Jet, η πτήση του Gulfstream G700 περίπου 400 ώρες έχει λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, όπως τονίζει η εταιρεία που εξειδικεύεται σε αεροπορικά θέματα, και η συντήρηση και επισκευή του κινητήρα που απαιτείται με βάση τις προδιαγραφές της εταιρείας παραγωγής του είναι περίπλοκη και με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Μάλιστα, η συντήρηση – απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία του αεροσκάφους- είναι από τις υψηλότερες στον τομέα των ιδιωτικών τζετ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ίλον Μασκ διαθέτει ήδη τέσσερα ιδιωτικά τζετ, τρία της Gulfstream (G650ER, G550, G550Α) και ένα της γαλλικής Dassault (το μοντέλο 900B) αλλά όλα τα αεροσκάφη φαινομενικά ανήκουν -και είναι επισήμως καταχωρημένα- στην εταιρεία «Falcon Landing LLC», μια θυγατρική εταιρεία της Space X.