μασατόσι-ίτο-πέθανε-ο-δισεκατομμυριο-1150385
ΚΟΣΜΟΣ | 14.03.2023 | 07:53

Μασατόσι Ίτο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος των μίνι μάρκετ «7 Eleven»

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 98 ετών ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, Μασατόσι Ίτο, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του μετατρέποντας την εταιρεία μίνι μάρκετ 7-Eleven σε «αυτοκρατορία» που επεκτάθηκε στην Ασία και την Αμερική.

Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η Seven & i Holdings. Η φίρμα διαθέτει σήμερα πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου το 1/4 στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC.

Το 1956, ο Ίτο ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο που διηύθυνε ο ετεροθαλής αδερφός του. Την μετονόμασε αργότερα σε Ito-Yokado και μετέτρεψε την επιχείρηση σε μια αλυσίδα καταστημάτων που πουλούσε τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι ρούχα.

Στέλεχος της Ito-Yokado εντόπισε ένα κατάστημα 7-Eleven σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν deal και το 1974 άνοιξε το πρώτο 7-Eleven στην Ιαπωνία.

Το 1992, ο Ίτο παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ito-Yokado μετά από κατηγορίες για παράνομες πληρωμές που έκαναν στελέχη σε γκάνγκστερ της ιαπωνικής μαφίας (Γιακούζα) για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Η Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το “i” στο όνομα είναι μια αναφορά στην Ito-Yokado και το ίδιο τον Ίτο, ο οποίος ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.

«Με ρωτούν συχνά αν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλώς τυχερός. Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι και τα δύο», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

«Είχα την τύχη να ξεκινήσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα αμέσως μετά τον πόλεμο – την ίδια εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία μια ευρεία καταναλωτική κοινωνία», είχε πει ακόμη.

Ο Μασατόσι Ίτο επηρεάστηκε από τη φιλία του με τον Αυστροαμερικανό γκουρού του μάνατζμεντ Peter Drucker. Ο Drucker αποκάλεσε τον Ίτο «έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες και ιδρυτές επιχειρήσεων στον κόσμο».