μαριούπολη-έντονοι-φόβοι-για-ξέσπασμ-1010112
ΚΟΣΜΟΣ | 06.06.2022 | 18:00

Μαριούπολη: Έντονοι φόβοι για ξέσπασμα επιδημίας χολέρας

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι αναφορές για τα πρώτα κρούσματα χολέρας και δυσεντερίας στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου παρά το μέγεθος της καταστροφής, παραμένουν ακόμη κάποιοι κάτοικοι.

Σύμφωνα με το ukranews.com, υπάρχουν ήδη μεμονωμένα κρούσματα, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης, Πέτρο Αντριουτσένκο, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου Unified News.

Ο ίδιος είπε ότι η Μαριούπολη είχε ήδη εισέλθει στην πρώτη φάση της επιδημίας και εξήγησε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται από τους ρηχούς τάφους και από τα μολυσμένα σκουπίδια στους δρόμους

«Όλα αυτά μπαίνουν μέσα στο νερό, το πόσιμο νερό, και ο κίνδυνος επιδημίας δεν είναι μόνο απειλή, αλλά συμβαίνει ήδη αφού καταγράφουμε τα πρώτα κρούσματα. Η επιδημία έχει ήδη αρχίσει» είπε ο Αντριουτσένκο.

«Είναι πολύ δύσκολο να καταγράψουμε τα αίτια του θανάτου, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν έχει μειωθεί, αλλά μάλλον αυξάνεται. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι, στην πραγματικότητα, η Μαριούπολη έχει ήδη εισέλθει στην πρώτη φάση της επιδημίας. Και οι πηγές μας το επιβεβαιώνουν εν μέρει, στην πραγματικότητα, η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα. Τώρα αυτή είναι μια πιο εύκολη εκδοχή της καραντίνας, πιο γραφειοκρατική. Αλλά νομίζω ότι έχουν ήδη καταλάβει ότι η επιδημία έχει ξεκινήσει», είπε.

Ο Αντριουτσένκο πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι χολέρα, μια συνηθισμένη επιδημία δυσεντερίας, καθώς και οποιαδήποτε ιογενής επιδημία που σχετίζεται με το στομάχι.

«Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ανθυγιεινών συνθηκών. Αλλά το χειρότερο είναι ότι ακόμη και ένα τέτοιο φαινομενικά κοινότοπο πράγμα, όπως η δυσεντερία στις σημερινές συνθήκες ενός μη λειτουργικού ιατρικού συστήματος, ακόμη και μια επιδημία δυσεντερίας μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους» πρόσθεσε.