μακρόν-θα-συνομιλήσω-με-τον-βλαντιμίρ-994917
ΚΟΣΜΟΣ | 01.12.2022 | 18:45

Μακρόν: Θα συνομιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «μέσα στις επόμενες ημέρες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ότι θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό ABC, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ημέρες», λέγοντας παράλληλα ότι «ήθελα να κάνω την επίσημη επίσκεψη πρώτα και να έχω μια εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις ομάδες μας μαζί».

Η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε από χθες Τετάρτη (30.11.2022) και από όσα συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, οι δύο ηγέτες θέλουν σίγουρα να δείξουν ότι έχουν κοινό στόχο για την απάντηση που θα δοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους απηύθυνε έκκληση σήμερα για «διαρκή ειρήνη» ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, τονίζοντας ότι «μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που θα επιβληθεί στους Ουκρανούς. Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που δεν θα γινόταν αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη».

Ο Πούτιν «διέπραξε ένα λάθος», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε κάτι; Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό».

Η τελευταία επίσημη συνομιλία μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να έχει «άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο» καταρχάς για θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση και για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Ο Μακρόν επιθυμεί να υπενθυμίσει στον Πούτιν τα αιτήματα του Παρισιού: «να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.